Την παρέμβαση του Παυλόπουλου στο Σκοπιανό ζήτησε ο Μητσοτάκης

LIKE US ON FACEBOOK

Την παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου στο Σκοπιανό ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις απ’ την αντιπολίτευση. Την παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου στο Σκοπιανό ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας του να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή πριν υπογραφεί απ’ τον Αλέξη Τσίπρα.

Να σημειωθεί πως η υπογραφή αναμένεται να γίνει το ερχόμενο Σάββατο στις Πρέσπες.

Ο κ. Μητσοτάκη απ’ τη μεριά του χαρακτήρισε τη συμφωνία «βαθιά προβληματική με παραχώρηση της γλώσσας και της εθνότητας.

«Η κίνηση αυτή συνιστά εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα  ότι δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποιηση να υπογράψει τη συμφωνία, από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος (ΑΝΕΛ) δεν συμφωνεί.

Θα ήθελα να παρέμβετε για να έρθει η συμφωνία στη Βουλή πριν υπογραφεί, ώστε να διαπιστωθεί αν η Βουλή την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της

Ο ίδιος επισήμανε πως απ’ τη μεριά του θα κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει αυτή η συζήτηση ζητώντας εκ νέου παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ως «ρυθμιστή του πολιτεύματος».

Απ’ την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος του επισήμανε πως το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και με σεβασμό σε αυτό θα πράξει.

«Με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό που μου αναλογεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: «Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία»

Να σημειωθεί πως μετά το διάγγελμα του κ. Τσίπρα, έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε μάλιστα τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ «κακή», ενώ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην την υπογράψει.

Ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας «δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του» προσθέτοντας ότι «αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ.:

«Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα.  Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του.  Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.

Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία  δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του.  Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.

Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα,  έχω να πω μόνο τούτο: Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.

Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία.  Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων.  Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο.

Επιπλέον μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.  Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού.  Επαναλαμβάνω:  Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία».

Διαβάστε επίσης:

Οι διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία Αθήνας- Σκοπίων

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved