Την επόμενη εβδομάδα το τελικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

LIKE US ON FACEBOOK

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες;

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, η σύσκεψη για το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Η συζήτηση έγινε υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως έγινε σημαντική πρόοδος και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος και τραπεζίτες.

‘Οσα γνωρίζουμε για το σχέδιο

Στην εκπομπή «Κέντρο Ελέγχου» ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, διευκρίνισε ότι θα πρόκειται για εξωδικαστική ρύθμιση που θα συμπληρώνει και δεν θα καταργεί τον νόμο Κατσέλη. Όπως είπε ο κ. Κουρμούσης, προβλέπεται για τους ευπαθείς δανειολήπτες, επιδότηση από το κράτος 150 εκατομμυρίων ευρώ για το 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, τα κόκκινα στεγαστικά φτάνουν τα 16 δις, αφορούν 450 χιλιάδες οφειλέτες και δεν είναι όλα πρώτης κατοικίας. Συμπλήρωσε ότι περίπου 200.000 έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, 80.000 υποθέσεις έχουν εκδικαστεί και εκκρεμούν άλλες 40.000.

Έτσι ακόμα διατηρείται η προστασία των δανειοληπτών, όχι μόνο των στεγαστικών δανείων, αλλά και εμπόρων και επιχειρηματιών που εγγυήθηκαν με την πρώτη κατοικία τους δάνεια που έλαβαν από τις τράπεζες για άλλους τρίτους σκοπούς.

Το σχέδιο αναφέρεται στην προστασία της βασικής κατοικίας που έχει χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για δάνεια του παρελθόντος και δεν εξυπηρετούνται, ανεξάρτητα από τον σκοπό της χρηματοδότησης. Κάτι τέτοιο οδηγεί ότι στη ρύθμιση περιλαμβάνονται, εκτός από στεγαστικά δάνεια, και χορηγήσεις για τις οποίες υποθηκεύτηκε το σπίτι του επιχειρηματία.

Τα όρια προστασίας διαμορφώνονται κατ’ ανώτατο στα 250.000 ευρώ ως προς την αντικειμενική αξία της κατοικίας και στις 35.000 ευρώ ως προς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη.

Ακόμη, προβλέπεται μια εξωδικαστική ρύθμιση δανείων όπου το Δημόσιο θα επιδοτεί από το 1/3 έως και το σύνολο της δόσης και ανάλογα με αυτό η τράπεζα θα καλείται να προτείνει μια επιμήκυνση της εξόφλησης του δανείου, έως 20 ετών, και της παροχής καλύτερων όρων που θα φτάνουν έως και το κούρεμα του δανείου αν το υπόλοιπο προς εξόφληση υπερβαίνει την εμπορική αξία του ακινήτου. Η διαγραφή του, ωστόσο, εξαρτάται από το πόσο συνεπής είναι ο δανειολήπτης ως προς την πληρωμή του δανείου, ενώ ο οφειλέτης είναι και στη θέση να αρνηθεί αυτή την ρύθμιση.

Διαβάστε ακόμα:

Τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία | Προς ψήφιση ο νέος νόμος

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved