Την επιστροφή της σορού του Κατσίφα από Αλβανία ζητάει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Νέα.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος ζητάει την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα για την επιστροφή από τις αλβανικές αρχές της σορού του 35χρονου ομογενούς.

«Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε τις προτεραιότητές μας: να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Να προστατευτούν τα δικαιώματα των Ελλήνων αδελφών μας. Τέλος, με σεβασμό και χωρίς καμία υποχώρηση στα δύο πρώτα, να προστατεύσουμε και τις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ακόμη ότι:

Δεν μείναμε σε ευχές. Προχωρήσαμε στα αναγκαία διαβήματα και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, με τον αυτονόητο σεβασμό στη Δικαιοσύνη

Ταυτόχρονα, ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό ότι έγινε δεκτό το ελληνικό αίτημα για παρουσία Έλληνα αστυνομικού στην Αλβανία κατά τη διεξαγωγή των σχετικών ερευνών, ενώ σημείωσε την ανάγκη «να είμαστε πολύ προσεκτικοί και από τις δύο μεριές των συνόρων, και όχι μόνο, αυτονόητα στο επίπεδο των κυβερνητικών αρχών».

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «ο εξτρεμισμός των μεν εκτρέφει τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία των άλλων» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα περιμένει από τα Τίρανα τη θέσπιση των κανονιστικών πράξεων για την πλήρη εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για την προστασία των μειονοτήτων. Σημείωσε ακόμη ότι η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας αποτελεί ένα από τα κριτήρια για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης σαν «την κορωνίδα του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού μας έργου» με κύριο στόχο «να μεταρρυθμίσει δομικά το πελατειακό κράτος της Μεταπολίτευσης», αλλά και «να ενισχύσει την προστασία των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και τους μηχανισμούς του κοινωνικού κράτους ως ανάχωμα στην επίθεση εναντίον τους από τον νεοφιλελευθερισμό».

Σχετικά με την προεδρική εκλογή, αναφέρει ότι σωστά όλα τα πολιτικά κόμματα θέλουν να αποσυνδεθεί η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, τονίζοντας ωστόσο πως «πρέπει να διατηρήσουμε τον συμβολικό ενωτικό ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας ως ρυθμιστή του πολιτεύματος», ενώ προσθέτει ότι η δεύτερη αυτή προτεραιότητα δεν υπηρετείται αν αυτός μπορεί να εκλέγεται μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Τέλος, για τη σχέση της Πολιτείας με την Εκκλησία υπογραμμίζει ότι «τίθεται, επιτέλους, στη βάση που απαιτούν οι σύγχρονες δημοκρατίες αλλά και το Ευαγγέλιο: τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Θεού τω Θεώ. Κατοχυρώνεται ρητά η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους ενώ συνεχίζει να αναγνωρίζεται ότι η Ορθοδοξία είναι, για ιστορικούς και πραγματολογικούς λόγους, η επικρατούσα θρησκεία στη χώρα μας».

Διαβάστε ακόμη:

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκαν για τις συνθήκες θανάτου του Κατσίφα

Photo: Nikos Libertas / SOOC