Πάνω από δύο ώρες κράτησε η απολογία του ενεχυροδανειστή, ο οποίος οδηγήθηκε το πρωί της Κυριακής στην ανακρίτρια. Αναλυτικά όσα υποστήριξε στην απολογία του.

Στο πολυσέλιδο υπόμνημα που ο ενεχυροδανειστής κατέθεσε στην  ανακρίτρια διαφθοράς, φέρεται να αρνείται κάθε παράνομη ενέργεια που σχετίζεται με το λαθρεμπόριο του χρυσού.

Ειδικότερα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έκανε καθαρά νόμιμες εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία, εξαγωγές για τις οποίες δεν χρωστάει φόρους και δασμούς στη χώρα μας, αφού δεν πρόκειται για ενδοκοινοτικές εξαγωγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ενεχυροδανειστής φέρεται στη συνέχεια να είπε στην ανακρίτρια ότι τα τελευταία δύο χρόνια είχε πραγματοποιήσει νόμιμες εξαγωγές 30 εκατ. ευρώ, ενώ αναφορικά με το χυτήριο στην οδό Στουρνάρη ότι δεν υπάρχει τίποτα το παράνομο.

Υπενθυμίζουμε ότι για το κύκλωμα χρυσού, έχουν ήδη κριθεί προφυλακιστέοι πέντε κατηγορούμενοι. Το βράδυ του Σαββάτου κρίθηκε προφυλακιστέος ένας 39χρονος Κινέζος που φέρεται να έπαιζε βασικό ρόλο στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ίδιος φέρεται ότι αγόραζε ρούχα που πληρώνονταν σε κινέζικο νόμισμα από Κινέζους χονδρέμπορους με τα κέρδη από την πώληση του χρυσού στην Τουρκία, ενώ μετέπειτα πλήρωνε σε ευρώ το αντίτιμο της παραγγελίας, στο κύκλωμα στην Ελλάδα.

Η κόντρα του ενεχυροδανειστή με τον «συναρχηγό»

Σημειώνεται, ότι στην ανακρίτρια οδηγείτε σήμερα Κυριακή, ο ενεχυροδανειστής, ο οποίος θα κληθεί να απολογηθεί για μια σειρά κατηγοριών, ενώ «κόντρα» φαίνεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα σ’ αυτόν και τον θεωρούμενο ως «συναρχηγό».

Ο ενεχυροδανειστής αρνείται κάθε παράνομη ενέργεια που τον εμπλέκει στο λαθρεμπόριο χρυσού και κατηγορεί για τις παράνομες εξαγωγές τον Τούρκο συριακής καταγωγής, που ήδη έχει προφυλακιστεί.

Μεταξύ των δύο, κατά την δικογραφία, ηγετικών στελεχών της ομάδας, φέρεται ότι έχει ξεσπάσει πόλεμος με την κάθε πλευρά να ρίχνει το «μπαλάκι» των ευθυνών στην άλλη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Σάββατο ο Ριχάρδος, κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, αίτημα να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον «συναρχηγό», αναφέροντας ότι οι παράνομες διαδρομές του χρυσού δεν σχετίζονται με τον ίδιο αλλά με τον Τούρκο και με χώρο που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο ίδιος. «Αν έγιναν παράνομες πράξεις , δεν έγιναν από εμένα» υποστήριξε ο ενεχυροδανειστής.

Το συγκεκριμένο  αίτημα για κατ’ αντιπαράσταστη εξέταση των δύο θεωρούμενων ως αρχηγών, προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου, ο οποίος, μέσω του συνηγόρου του Τάκη Μιχαλόλια απάντησε ότι ο Ριχάρδος είναι καλύτερα να σιωπά παρά να μιλά:

Οι εις βάρος μου υπαινιγμοί, πέραν του ότι βρίθουν ανακριβειών είναι και αφελείς και πράξεις απελπισίας. Τελειώνω με μία φράση: Κάλλιον το σιγάν, του λαλείν. Τον περιμένουν εκπλήξεις. Θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε διαδικαστικό του αίτημα

Σημειώνεται ακόμη ότι προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε και ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος, ο οποίος είναι ξάδερφος του Τούρκου, αλλά και δύο ακόμη άτομα.

Διαβάστε ακόμη:

Τι οδήγησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος χρυσού;