Ένας επιχειρηματίας και εξερευνητής απ’ το Τέξας αποφάσισε να φτάσει με υποβρύχιο σκάφος στον βυθό της Τάφρου των Μαριανών, πετυχαίνοντας ένα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Τι βρήκε ο δύτης στο βαθύτερο γνωστό σημείο της γης; Μια πλαστική σακούλα και περιτυλίγματα γλυκισμάτων. Ο λόγος για τον Βίκτορ Βεσκόβο, συνταξιούχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και σήμερα επενδυτή, ο οποίος έφθασε σε βάθος 10.927 μέτρων, στην Άβυσσο του Τσάλεντζερ, το βαθύτερο γνωστό σημείο της Γης.

Φτάνοντας σ’ αυτό το σημείο έσπασε κατά περίπου 15 μέτρα το προηγούμενο ρεκόρ κατάδυσης το 1960 (10.912 μέτρα από τον Αμερικανό ωκεανογράφο Ντον Γουόλς και τον Ελβετό συνάδελφό του Ζακ Πικάρ).

Είναι η τρίτη φορά που γίνεται κατάδυση στην Άβυσσο Τσάλεντζερ. Στο ίδιο σημείο είχε κάνει κατάδυση το 2012 και ο Καναδός σκηνοθέτης Τζέημς Κάμερον (δημιουργός των ταινιών «Τιτανικός», «Άβαταρ» κ.α.), φθάνοντας σε λίγο μικρότερο βάθος 10.908 μέτρων.

Εκτός από δείγματα πετρωμάτων και την ανακάλυψη νέων θαλάσσιων ειδών, η αποστολή του Βεσκόβο με την ονομασία Five Deeps Expedition επιβεβαίωσε ότι τα σκουπίδια των ανθρώπων έχουν φθάσει στα πιο απόμερα σημεία του πλανήτη.

Ο Βεσκόβο, ο οποίος χρησιμοποιεί το υποβρύχιο σκάφος Limiting Factor που αντέχει τρομερές πιέσεις, χρειάστηκε σχεδόν τέσσερις ώρες για να φθάσει μόνος του στον επίπεδο βυθό της Αβύσσου Τσάλεντζερ. Ο ίδιος είπε πως ήταν «κρύα, ήσυχα και πολύ ειρηνικά».

Ο Βεσκόβο, ο οποίος ήδη έχει καταδυθεί στα βαθύτερα σημεία του Ατλαντικού, του Νότιου και του Ινδικού Ωκεανού, θα συνεχίσει την αποστολή του στην Τάφρο Τόνγκα του Νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού. Η αποστολή Five Deeps Expedition βιντεοσκοπείται για να παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ από το κανάλι Discovery έως το τέλος του έτους.

Διαβάστε ακόμα:

Φάλαινες θύματα των πλαστικών