Τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία | Προς ψήφιση ο νέος νόμος

LIKE US ON FACEBOOK

Αντίστροφη μέτρηση για τη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, που θα δώσει νέα μορφή στο νόμο που αναφέρεται στη προστασία της πρώτης κατοικίας και στη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Μέχρι στιγμής υποστηρίζεται η παράταση του νόμου Κατσέλη, όσο θα δίνεται παράταση και στη προβολή του νέου νόμου στις τράπεζες που θα τον αντικαταστήσει. Τι θα γίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τι θα προβλέπει ο νέος νόμος;

Στην εκπομπή «Κέντρο Ελέγχου» ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, διευκρίνισε ότι θα πρόκειται για εξωδικαστική ρύθμιση που θα συμπληρώνει και δεν θα καταργεί τον νόμο Κατσέλη. Όπως είπε ο κ. Κουρμούσης, προβλέπεται για τους ευπαθείς δανειολήπτες, επιδότηση από το κράτος 150 εκατομμυρίων ευρώ για το 2019.

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, σημείωσε ότι αποτελούν περίπου το 25% του συνόλου των οφειλετών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, τα κόκκινα στεγαστικά φτάνουν τα 16 δις, αφορούν 450 χιλιάδες οφειλέτες και δεν είναι όλα πρώτης κατοικίας. Συμπλήρωσε ότι περίπου 200.000 έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, 80.000 υποθέσεις έχουν εκδικαστεί και εκκρεμούν άλλες 40.000.

Έτσι ακόμα διατηρείται η προστασία των δανειοληπτών, όχι μόνο των στεγαστικών δανείων, αλλά και εμπόρων και επιχειρηματιών που εγγυήθηκαν με την πρώτη κατοικία τους δάνεια που έλαβαν από τις τράπεζες για άλλους τρίτους σκοπούς.

Με την κυβέρνηση, λοιπόν, να ενδιαφέρεται για τις εκλογές, φαίνεται να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο δανειολήπτες, χωρίς διακρίσεις φυσικά. Συνεπώς το σχέδιο αναφέρεται στην προστασία της βασικής κατοικίας που έχει χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για δάνεια του παρελθόντος και δεν εξυπηρετούνται, ανεξάρτητα από τον σκοπό της χρηματοδότησης. Κάτι τέτοιο οδηγεί ότι στη ρύθμιση περιλαμβάνονται, εκτός από στεγαστικά δάνεια, και χορηγήσεις για τις οποίες υποθηκεύτηκε το σπίτι του επιχειρηματία.

Τα όρια προστασίας διαμορφώνονται κατ’ ανώτατο στα 250.000 ευρώ ως προς την αντικειμενική αξία της κατοικίας και στις 35.000 ευρώ ως προς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη.

Ακόμη, προβλέπεται μια εξωδικαστική ρύθμιση δανείων όπου το Δημόσιο θα επιδοτεί από το 1/3 έως και το σύνολο της δόσης και ανάλογα με αυτό η τράπεζα θα καλείται να προτείνει μια επιμήκυνση της εξόφλησης του δανείου, έως 20 ετών, και της παροχής καλύτερων όρων που θα φτάνουν έως και το κούρεμα του δανείου αν το υπόλοιπο προς εξόφληση υπερβαίνει την εμπορική αξία του ακινήτου. Η διαγραφή του ωστόσο εξαρτάται από το πόσο συνεπής είναι ο δανειολήπτης ως προς την πληρωμή του δανείου, ενώ ο οφειλέτης είναι και στη θέση να αρνηθεί αυτή την ρύθμιση.

Τα παραπάνω έχουν απασχολήσει αρκετά τις τράπεζες δεδομένου ότι τα ποσά είναι πολύ αυξημένα, δηλαδή από 150 .000 ευρώ για τον άγαμο έως 250.000 ευρώ για την οικογένεια με παιδιά, και προτείνουν ανεπίσημα ένα χαμηλότερο όριο, δηλαδή να ξεκινάει από τις 100.000 ευρώ για τους άγαμους. Υποστηρίζεται ότι εξ’αιτίας της εν λόγω κάλυψης , που είναι αρκετά υψηλή, θα μειωθεί η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων που θα μπορούσαν να μεταφερθούν αυτόματα σε κάποια εταιρία ειδικού σκοπού, με την αρμοδιότητα να εκκαθαρίζει σταδιακά αυτά τα δάνεια, αφαιρώντας τα όμως άμεσα από τους ισολογισμούς.

Ακόμη, ένας προβληματισμός είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στη νέα ρύθμιση και ελεύθερους επαγγελματίες που υποθήκευσαν την κατοικία τους για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Πρέπει να βρεθεί μια συναινετική λύση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στις Τράπεζες, ώστε ως το τέλος της βδομάδας να έχει σταλθεί ένα προσχέδιο στους θεσμούς για να εντάξουν και τα δικά τους σχόλια και μέσα σε αυτό τον μήνα να έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Η “αντικατάσταση” του νόμου Κατσέλη που έχει προκαλέσει αντιδράσεις συνδέεται και με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες. Τα σχέδια που επεξεργάζονται είναι δύο: Το πρώτο επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με το ΤΧΣ και το δεύτερο η Τράπεζα της Ελλάδας .

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ με ΤΧΣ στην σύνταξη του οποίου συμμετέχει και η JP Morgan έχει ως βάση την μεταφορά 20 δις κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε μια εταιρία ειδικού σκοπού η οποία στην συνέχεια θα εκδώσει ομόλογα που θα αγοραστούν από τις τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές . Το δημόσιο θα κληθεί να εγγυηθεί μέρος των απωλειών που θα έχουν οι τράπεζες από τα ομόλογα αυτά . Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε μια παραλλαγή της Ιταλικής λύσης αλλά έχει υψηλό κόστος για τις τράπεζες λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας.

Το σχέδιο της ΤτΕ είναι πιο δραστικό και προβλέπει την μεταφορά κόκκινων δανείων ύψους 40 δις ευρώ σε αντίστοιχη εταιρία ειδικού σκοπού. Σε αυτή του την εκδοχή το δημόσιο δεν θα δώσει άμεσα εγγυήσεις. Θα εγγυηθεί όμως αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες ύψους 7,4 δις ευρώ που θα ενταχθεί ως κεφάλαιο στην εταιρία ειδικού σκοπού . Το σενάριο αυτό έχει ως ελάττωμα ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους περίπου 7 δις ευρώ.

Στις επόμενες μέρες θα πρέπει να αποφασιστεί αν και τα δύο σχέδια θα υποβληθούν για έγκριση από την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού και τις υπόλοιπες εποπτικές αρχές ( ΕΚΤ, SSM, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του.

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ για την Ελλάδα: Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και οι κίνδυνοι

Photo: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved