Τι θα γίνει με τα μνημεία της ΠΓΔΜ μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό;

LIKE US ON FACEBOOK

Η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ φέρνει αλλαγές σε μνημεία της χώρας. Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ για το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, τα μνημεία της ΠΓΔΜ μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό θα φέρουν την επεξήγηση ότι αποτελούν τμήμα της αρχαίας ελληνιστικής περιόδου και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο ίδιος σημείωσε πως το μνημείο του «έφιππου πολεμιστή» που έχει τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων θα μετονομασθεί σ’ αυτό που είναι στην πραγματικότητα: «Μέγας Αλέξανδρος» και θα παρέχονται εξηγήσεις στη βάση του μνημείου όπου θα αναγράφεται: «Μέγας Αλέξανδρος, ως τμήμα της αρχαίας ελληνιστικής περιόδου και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφσκι, ξεκαθάρισε πως το μνημείο αυτό δεν θα κατεδαφιστεί, αλλά θα παραμείνει ως σύμβολο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το ίδιο θα συμβεί και με το μνημείο του Φιλίππου Β΄ και το μνημείο της Ολυμπιάδος και όλα τα μνημεία που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Σκόπια 2014». Όλες οι πιθανές λύσεις για τα μνημεία που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά θα είναι προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ίδιος, τέλος, τόνισε πως δεν θα ντρεπόμαστε να αποκαλούμε τα μνημεία με αυτό που στην πραγματικότητα είναι.

Όλα αυτά έγιναν γνωστά ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση στο εσωτερικό της γείτονας χώρας «μυρίζει μπαρούτι». Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να υπογράψει το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο» και «ταπεινωτικό» ενώ η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ απάντησε λέγοντας πως ο Πρόεδρος «δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης».

Διαβάστε ακόμα:

Το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved