Τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα και ποια είναι η στάση που κρατά η Αθήνα; Οι ΥΠΕΞ συνεδριάζουν στο Βουκουρέστι ενώ αναμένεται η δημιουργία της Διεθνούς Ομάδας Επαφής.

Τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα; Αφού η χώρα απέρριψε το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο της έδινε προθεσμία μέχρι και οκτώ μέρες να προκηρύξει εκλογές και προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης τον Χουάν Γκουαϊντό, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Μετά από αυτή τη στάση του Μαδούρο, όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών (των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), θα συνεδριάσουν την Πέμπτη στο Βουκουρέστι για να εξετάσουν τι συνέχεια θα δώσουν στη μη απάντηση του προέδρου Μαδούρο, όπως τόνισε και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ανεύθυνη η πρόωρη αναγνώριση Γκουαϊντό, λένε πηγές του ΥΠΕΞ

«Η αναγνώριση του ηγέτη της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χ. Γκουαϊντό ως de facto προέδρου της χώρας, χωρίς τουλάχιστον την εκκίνηση ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία συνθηκών διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών, θα ήταν μια ανεύθυνη στάση», αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Και αυτή η στάση είναι επικίνδυνη λόγω των μεγάλων κινδύνων που υφίστανται για εμφύλιες συγκρούσεις, σε μία πολιτικά και κοινωνικά πολωμένη κοινωνία.

Έτσι, λοιπόν, οι 28 αποφάσισαν πως «εάν δεν υπάρξει προκήρυξη εκλογών με τις απαιτούμενες εγγυήσεις τις επόμενες μέρες, η ΕΕ θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την αναγνώριση της ηγεσίας της χώρας, στη βάση του άρθρου 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας», που προβλέπει την προσωρινή ανάληψη της προεδρίας από τον πρόεδρο Εθνοσυνέλευσης, με σκοπό να διεξαγάγει εκλογές, σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Μάλιστα, από την ΕΕ είναι έτοιμο να καθιερώσουν μια Διεθνή Ομάδα Επαφής με στόχο τον συντονισμό της με διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους, ζήτημα που θα εξεταστεί στο Βουκουρέστι κατά το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Αναφορικά με τη δημιουργία της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, αυτή θα αποτελείται  από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την υποστήριξη του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και κοινωνίας των πολιτών στη Βενεζουέλα και τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.

Η Ομάδα Επαφής αναμένεται να συνεργαστεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης, την ανάληψη διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη χώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, η ενεργοποίηση της ΕΕ, με διπλωματική πρωτοβουλία για τη Βενεζουέλα, αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή της κλιμάκωσης της έντασης στη χώρα.

Μάλιστα, ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τις δηλώσεις του την Τρίτη τόνισε:

Πριν από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, προκρίνεται η επιδίωξη από πλευράς ΕΕ δημιουργίας μιας ομάδας κρατών που για ιστορικούς λόγους έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην περιοχή και, ως εκ τούτου, μπορούν να αναλάβουν αποτελεσματικό διαμεσολαβητικό ρόλο στη λατινοαμερικανική χώρα

Απ΄τη μεριά της η Ελλάδα υποστήριξε ότι «στον βαθμό που η ΕΕ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τη διεξαγωγή εκλογών, οφείλει να ενεργοποιηθεί συγκροτημένα και με δική της διπλωματική πρωτοβουλία στη χώρα», όπως διευκρινίζουν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές για το ζήτημα.

Διαβάστε τι προηγήθηκε:

Βενεζουέλα: Απέρριψε το τελεσίγραφο της ΕΕ για εκλογές

Photo: Andres Martinez Casares/Reuters