Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, το Βερολίνο έκλεισε την πρώτη διμερή συμφωνία για το προσφυγικό. Οι διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Βερολίνο με την Ιταλία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την συμφωνία που έκαναν Βερολίνο – Μαδρίτη για το προσφυγικό, οι μετανάστες «θα μπορούν να στέλνονται πίσω στην Ισπανία εντός 48 ωρών», δήλωσε η εκπρόσωπος, Ελεονόρε Πέτερμαν. Καθώς τόνισε ότι από την πλευρά της η Μαδρίτη, «δεν ζήτησε κανένα αντάλλαγμα».

Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε την Δευτέρα 6 Αυγούστου και θα τεθεί σε εφαρμογή στις 11 Αυγούστου. Μέσα στην συμφωνία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι μετανάστες που καταφθάνουν σε γερμανικά εδάφη και είναι ήδη καταγεγραμμένοι στα ισπανικά εδάφη στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι πρόσφυγες φτάνουν στα γερμανικά σύνορα και έχουν ήδη καταγραφεί στην Ισπανία, θα επαναπροωθούνται εντός 48ωρών στην χώρα.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι με την ισπανική κυβέρνηση είχαν έρθει σε συμφωνία από τα τέλη Ιουνίου, όπως και η ελληνική κυβέρνηση.

Οι συνομιλίες με Ελλάδα και Ιταλία δεν έχουν ολοκληρωθεί

Οι συζητήσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία «δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα», όπως αναφέρει η γερμανίδα εκπρόσωπος στην συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως τόνισε η συμφωνία με αυτές τις δυο χώρες:

Σημαντική, γιατί οι μεταναστευτικές πιέσεις εκεί είναι οι πιο ισχυρές

Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση δεν έγιναν εξαιτίας των φονικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα.

Πρέπει να τονιστεί ότι η διμερής συμφωνία με την Ισπανία θα ισχύσει από τις 11 Αυγούστου. Αναμένεται, λοιπόν, στην Ανδαλουσία η καγκελάριος Μέρκελ για να μιλήσει με τον ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεθ.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη βοήθεια από την Κομισιόν στην Ελλάδα για το Προσφυγικό

Credits:  Jorge Duenes / Reuters