Τι σώθηκε και τι καταστράφηκε μετά τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

LIKE US ON FACEBOOK

Εν μια νυκτί η Παναγία των Παρισίων υπέστη τεράστια καταστροφή. Μέσα σε 8,5 περίπου ώρες έγιναν στάχτη πολλά κομμάτια της και καταστράφηκαν σημαντικά σημεία. Τι σώθηκε και τι καταστράφηκε μετά τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων;

Μετά τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων έρχεται ο απολογισμός της καταστροφής. Το βράδυ της Δευτέρας όλοι παρακολουθούσαμε συγκλονισμένοι μια ιστορία 8 αιώνων να τυλίγεται στις φλόγες.

Κατά 90% η πυρκαγιά οφείλεται σε ατύχημα, όπως ανακοίνωσε και ο εισαγγελέας του Παρισιού, Ρεμί Χέιτζ, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι εμπρησμός.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι 50 άνθρωποι συμμετέχουν στη «μακρά και πολύπλοκη» έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση το πρωί της Τρίτης έσβησαν και οι τελευταίες εστίες φωτιάς.

Στον εμβληματικό ναό του Παρισιού, φυλάσσονται έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας, μουσικά όργανα, αγάλματα, θρησκευτικά κειμήλια – από ένα τεράστιο εκκλησιαστικό όργανο με 8.000 σωλήνες έως την υπέροχη πύλη με τον τεράστιο ρόδακα, τα περίφημα γλυπτά, τα βιτρό και τα πανύψηλα κωδωνοστάσια.

Κι ενώ όλα αυτά κατάφεραν να κρατηθούν σχεδόν αναλλοίωτα στον χρόνο, σε άλλες φυσικές καταστροφές, σε πολέμους, μια φωτιά ήρθε να καταστρέψει το εμβληματικό σύμβολο του Παρισιού, ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Τι σώθηκε και τι καταστράφηκε μετά τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων;

Τι σώθηκε

Ο ακάνθινος στέφανος του Χριστού

Ένα από τα πιο σημαντικά και ανεκτίμητης αξίας κειμήλια της Παναγίας των Παρισίων που ευτυχώς ήταν ανάμεσα σε αυτά που σώθηκαν. Θεωρείται πως προέρχεται από τον σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς. Με καταγωγή από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, δόθηκε αρχικά στον Λουδοβίκο Θ’ το 1238 και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη Notre Dame.

Ο χιτώνας του Λουδοβίκου

Ένα λινό ένδυμα που θεωρείται πως άνηκε στον Λουδοβίκο Θ’ της Γαλλίας, τον μοναδικό Γάλλο βασιλιά που έγινε άγιος. Πέθανε κατά τη διάρκεια της 8ης σταυροφορία, το 1270 και αγιοποιήθηκε το 1297.

Τα δύο κωδωνοστάσια

Τα δύο κωδωνοστάσια χτίστηκαν μεταξύ 1220 και 1240. Το ένα από αυτά είχε ανακατασκευαστεί τον 19ο αιώνα και κοσμείται από χάλκινα αγάλματα των δώδεκα Αποστόλων, μαζί με τα ζώα που τους συμβολίζουν.

Μεταξύ των θησαυρών που διεσώθησαν από την πυρκαγιά είναι επίσης ο βόρειος ρόδακας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Τι καταστράφηκε;

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε μέχρι στιγμής, καταστράφηκαν οι ρόδακες στα νότια και τα δυτικά του ναού.

Παράλληλα, αγνοείται η τύχη του εκκλησιαστικού οργάνου με τους 8.000 σωλήνες που λειτουργούν καθένας σαν φλάουτο και το ύψος τους κυμαίνεται από τα 10 μέτρα έως έναν πόντο.

Αυτό που επίσης, καταστράφηκε είναι ο πυργίσκος. Ο πυργίσκος περιείχε τρία κειμήλια: ένα μικρό κομμάτι του αγκάθινου στεφανιού που φορούσε ο Ιησούς Χριστός και κειμήλια των προστατών Αγίων του Παρισιού, Ντενί και Ζενεβιέβ.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι εστίες φωτιάς έσβησαν στην Παναγία των Παρισίων | Οι πρώτες εικόνες απ’ το εσωτερικό

Photo: Michel Euler, AP
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved