Τη Ρωσία πίσω απ’ τη δηλητηρίαση Σκριπάλ βλέπει η ΕΕ και εξετάζει τα μέτρα και τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη Μόσχα. Ανακαλείται για διαβουλεύσεις ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Ρωσία

Την άποψη ότι βρίσκεται η Ρωσία πίσω απ’ τη δηλητηρίαση Σκριπάλ εξέφρασαν οι 28 ηγέτες της ΕΕ και σε αυτό το πλαίσιο καλούν τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της στη Ρωσία για «διαβουλεύσεις».

«Υπήρξε συμφωνία να ανακληθεί ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μόσχα για διαβουλεύσεις», είχε δηλώσει ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

 Ο νυν επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία είναι ο Γερμανός Μάρκους Έντερερ.

Κι ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία είχαν ταχθεί στο πλευρό της Βρετανίας, και τα 28 κράτη μέλη φαίνεται να συμφώνησαν πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω απ’ τη δηλητηρίαση με τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του, της Γιούλιας, την 4η Μαρτίου στο Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Μερικές χώρες εξετάζουν ήδη τα μέτρα που θα πάρουν είτε αυτά είναι να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες είτε να ανακαλέσουν τους δικούς τους πρεσβευτές σε αντίδραση.

«Οι ηγέτες, αφού συμφώνησαν για την επίρριψη της ευθύνης για την επίθεση, συνέχισαν τη συζήτηση για το πώς μπορούμε να πάμε πέρα από τα απλά λόγια, να προχωρήσουμε σε πράξεις που θα έχουν αποτέλεσμα», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Άνγκελα Μέρκελ: Περαιτέρω μέτρα σε βάρος της Ρωσίας

Η Άγνκελα Μέρκελ βλέπει τη Ρωσία πίσω απ’ τη δηλητηρίαση Σκριπάλ και εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει επιπλέον μέτρα κατά της Ρωσίας, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή της η ΕΕ να καταβάλλει προσπάθειες να υπάρξει κοινή δράση για το ζήτημα.

Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε από κοινού, με τη γλώσσα που χρησιμοποιήσαμε εδώ, αλλά επίσης πιθανόν και με επιπρόσθετα μέτρα

Η Μέι χαιρετίζει την υποστήριξη της ΕΕ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαιρέτισε την υποστήριξη απ’ τους υπόλοιπους 27 ηγέτες.

Χαιρετίζω το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου ότι είναι πάρα πολύ πιθανό η Ρωσία να ευθύνεται για την απόπειρα φόνου η οποία διαπράχθηκε στους δρόμους του Σάλσμπερι και πως δεν υπάρχει άλλη πειστική εναλλακτική εξήγηση

«Η απειλή που εγείρει η Ρωσία είναι ότι δεν σέβεται σύνορα κι αποτελεί μια απειλή για τις αξίες μας. Και είναι σωστό το ότι εδώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενωνόμαστε για να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες», κατέληξε η κα Μέι.

Photo: © Sputnik/ Vladimir Sergeev