Τι προβλέπει η πρόταση μομφής και ποια διαδικασία ακολουθείται

LIKE US ON FACEBOOK

Η ΝΔ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης καθώς ο Πρωθυπουργός δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει με την υπογραφή του τη χώρα, από τη στιγμή που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο κυβερνητικός εταίρος, δε συμφωνεί με τη λύση στο Σκοπιανό. Τι προβλέπει η πρόταση μομφής και ποια διαδικασία ακολουθείται.

Τι προβλέπει η πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ κατά της Κυβέρνησης; Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Η πρόταση μομφής και η διαδικασία που ακολουθείται περιγράφεται τόσο στο άρθρο 84 του Συντάγματος και στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Όπως αναφέρεται, λοιπόν, στο αρ. 84 , η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Έτσι, 50 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης καθώς ο Πρωθυπουργός δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει με την υπογραφή του τη χώρα, από τη στιγμή που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο κυβερνητικός εταίρος, δε συμφωνεί.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος, όπως πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 14/6 κατά τη συνεδρίαση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. 

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη 12η νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: «Η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης»

Photo: EUROKINISSI
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved