Τι προβλέπει η μεταρρύθμιση για τα πνευματικά δικαιώματα που εγκρίθηκε από την Ε.Ε.

LIKE US ON FACEBOOK

Τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. ενέκριναν την αμφιλεγόμενη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, ώστε να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή, η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα.

Η μεταρρύθμιση για τα πνευματικά δικαιώματα, δρομολογείται από το 2001, και έχει απώτερο σκοπό οι καλλιτέχνες και οι εκδότες ειδήσεων να αμείβονται δίκαια. Τα μέτρα αυτά, που έχουν ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίχθηκαν από 19 κράτη – μέλη. Η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ιταλία, η Φινλανδία και η Σουηδία τάχθηκαν κατά, ενώ το Βέλγιο, η Σλοβενία και η Εσθονία απείχαν.

Η ψηφοφορία της Δευτέρας, 15 Απριλίου 2019, αποτελεί το τελικό στάδιο πριν την θέσπιση των μέτρων, που λέγεται ότι θα τεθούν σε λειτουργία μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ρουμάνος υπουργός Βαλέρ Ντανιέλ Μπρεάζ, εκπρόσωπος της χώρας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε., μίλησε ικανοποιημένος κάνοντας λόγο για:

Ένα ισορροπημένο κείμενο, που δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για τους ευρωπαϊκούς δημιουργικούς τομείς, που θα ευδοκιμήσουν και θα αντανακλούν καλύτερα την πολιτισμική μας ποικιλομορφία και άλλες κοινές ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και για τους χρήστες, η ελευθερία έκφρασης των οποίων στο διαδίκτυο θα ενισχυθεί

Παρά τις αντιδράσεις, που βασίζονται στο επιχείρημα ότι η εν λόγω μεταρρύθμιση θα εμποδίσει την ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών στο Διαδίκτυο, εγκρίθηκε. Μερικοί από τους επικριτές της, είναι δυνάμεις του διαδικτύου, όπως η Google και το Youtube.

Χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη, έχουν εκφράσει την δυσαρέσκεια τους έως τώρα και έχουν διαδηλώσει ενάντια στην προβλεπόμενη μεταρρύθμιση. Αντιδράσεις ξέσπασαν από το άρθρο 13, που απαιτεί από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης να εξασφαλίζουν την ώρα που αναρτούν κάτι ότι το περιεχόμενο δεν παραβιάζει τους κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα.

Όσοι εναντιώνονται στη μεταρρύθμιση, φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε «φίλτρα ανάρτησης», ένα αυτόματο λογισμικό το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, θα μπορεί να εντοπίζει και να μπλοκάρει νόμιμο περιεχόμενο. Κάτι επίσης που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι τα νέα μέτρα, θα επιβάλλουν σε πλατφόρμες, όπως η Google News, να πληρώνουν τους εκδότες για σύντομα κείμενα που εμφανίζονται σε κάθε αναζήτηση.

Έτσι υπάρχει ο προβληματισμός ότι η παραπάνω κίνηση θα βλάψει τους μικροεκδότες και την θέση τους απέναντι στην Google, ενώ οι επικριτές της μεταρρύθμισης επικαλούνται και έναν γερμανικό νόμο του 2013, που προβλέπει έναν παρόμοιο μηχανισμό, που απέτυχε να αποφέρει στους εκδότες σημαντικό εισόδημα.

Δες και αυτό:

Δεν είναι πια όλα ελεύθερα στο Ίντερνετ | Πιο σκληρό το πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved