Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αποκατάστασης για το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι

LIKE US ON FACEBOOK

Αναλυτικά παρακάτω όσα περιλαμβάνει το σχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών για την αποκατάσταση των περιοχών στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι μετά τη φονική πυρκαγιά.

Απαγόρευση στάθµευσης σε δρόµους που θεωρούνται κρίσιµοι για τη διάσωση πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πλήρης απελευθέρωση των προσβάσεων προς τη θάλασσα, μονοδροµήσεις και διαπλατύνσεις περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο αποκατάστασης για το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι.

Τα εν λόγω έργα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ethnos.gr, εντάσσονται στις πρόσθετες οδικές παρεµβάσεις που θα περιλαµβάνουν και συνοδά έργα αντιπληµµυρικής προστασίας προϋπολογισµού περίπου 49 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα οδικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, θα είναι απολύτως συµβατά µε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την αναγέννηση της περιοχής που ήδη καταρτίζεται και θα περιλαµβάνουν:

  • Μονοδρόµηση της παραλιακής οδού Ποσειδώνος στο Μάτι, η οποία συνεχίζεται ως ∆ηµοκρατίας στο Κόκκινο Λιµανάκι µε κατεύθυνση προς τη Νέα Μάκρη.
  • Μονοδρόµηση της παράλληλης οδού Κύπρου στο Μάτι, που συνεχίζεται ως Στρατηγού Κονδύλη στο Κόκκινο Λιµανάκι, µε κατεύθυνση προς τη Ραφήνα.
  • Διαπλάτυνση των κάθετων οδών Αργυράς Ακτής, Κυανής Ακτής, Μικράς Ασίας (που οδηγεί στις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα) και Ιλιδος. Οι δρόµοι αυτοί θα παρέχουν απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα.

Την ίδια στιγμή, ο Δήµος Ραφήνας εξετάζει την απαγόρευση στάθµευσης στις καθέτους οδούς, σχεδιάζοντας τη δηµιουργία χώρων στάθµευσης στο παράκτιο µέτωπο, το οποίο αναµένεται να περιέλθει στη δικαιοδοσία του δήµου από το ΤΑΙΠΕ∆ γι’ αυτόν τον σκοπό.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, «δεν έγινε καµία διάκριση στους δηµάρχους ως προς το κόµµα που τους στηρίζει», αφού «στόχος είναι να µην ξαναβιώσουµε φαινόµενα του παρελθόντος, να µην έχουµε περιοχές-παγίδες και δρόµους κάθετους στη Μαραθώνος, χωρίς συνέχεια και πρόσβαση στην παραλία. Μόνο από το Μάτι βγάλαµε 400 καµένα οχήµατα».

Ο Υπουργός τόνισε ότι οι παρεµβάσεις θα είναι διαφορετικές ανά περιοχή, ενώ τα έργα στο αστικό οδικό δίκτυο θα ξεκινήσουν το αργότερο εντός δύο µηνών, δεδοµένου ότι έχουν λιγότερο απαιτητικές αδειοδοτήσεις από τα υπόλοιπα.

Συγκεκριµένα αφορούν: Στη Μάνδρα, διαδηµοτικές και περιαστικές οδούς µε προϋπολογισµό 6,2 εκατ. ευρώ και αναβάθµιση οδών που συνδέουν µε τις δασικές περιοχές και τους 30 οικισµούς του δήµου. Στην Ελευσίνα, κυρίως το αστικό οδικό δίκτυο, µε προϋπολογισµό 5,8 εκατ. ευρώ. Στα Μέγαρα, και τα δύο είδη οδών µε προϋπολογισµό 6,85 εκατ. ευρώ. Στη Ραφήνα και στον Μαραθώνα, µια µεγάλη παρέµβαση στο οδικό δίκτυο και προϋπολογισµούς 14,8 και 15,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η Κυβέρνηση, παράλληλα, προχωρά στην αποζηµίωση των πυρόπληκτων της Ανατολικής και ∆υτικής Αττικής και για τον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του περασµένου Ιουλίου. Το ύψος της συνδροµής αποκατάστασης, η οποία θα χορηγηθεί εφάπαξ, υπολογίζεται ανάλογα µε τη σοβαρότητα της βλάβης και την έκταση του περιβάλλοντος χώρου και ανέρχεται σε:

  • 1.000 ευρώ για οικόπεδα ή γήπεδα έκτασης έως 300 τ.µ.
  • 1.500 ευρώ για οικόπεδα άνω των 300 και έως 1.000 τ.µ.
  • 2.000 ευρώ για οικόπεδα άνω των 1.000 τ.µ.

Στόχος είναι η αποκατάσταση των σηµαντικών και εκτεταµένων καταστροφών στον περιβάλλοντα χώρο των ιδιοκτησιών. Όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, δικαιούχοι της συνδροµής αποκατάστασης είναι όλοι οι ιδιοκτήτες µε πλήρη ή ψιλή κυριότητα ακινήτων των οποίων ο περιβάλλων χώρος οικοπέδου ή γηπέδου εντός του οποίου βρίσκεται κτίριο που επλήγη από τις φωτιές έχει πληγεί. Συνδροµή δικαιούνται οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο ιδιοκτησίας τους που πληροί το συγκεκριµένο κριτήριο, ενώ η συνδροµή χορηγείται για την αποκατάσταση του συνόλου του περιβάλλοντος χώρου.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει τη σχετική αίτηση χορήγησης συνδροµής εντός 4 µηνών στα γραφεία των αρµόδιων Τοµέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής και ∆υτικής Αττικής, ενώ υποχρεούται να αποκαταστήσει τον περιβάλλοντα χώρο εντός ενός έτους από τη χορήγηση της συνδροµής, όπως θα βεβαιώσει αυτοψία. Στην αποκατάσταση περιλαµβάνονται η εξυγίανση και αποκατάσταση του εδάφους, η κοπή ή/και αντικατάσταση των πληγέντων δέντρων, η επισκευή ή αντικατάσταση πλακοστρώσεων, περιτοιχίσεων ή µανδρών. Συνδροµή αποκατάστασης περιβάλλοντος χώρου προβλέπεται και για τις επιχειρήσεις.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει την αίτηση χορήγησης συνδροµής εντός 4 µηνών στα γραφεία των αρµόδιων τοµέων

Στα δικαιολογητικά για τη χορήγηση συνδροµής περιλαµβάνονται η αίτηση του ιδιοκτήτη µε τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας, επικοινωνίας µε συνηµµένη πράξη προσδιορισµού φόρου ΕΝΦΙΑ 2018 ή βεβαίωση δηλωθείσας περιουσιακής κατάστασης ή αντίγραφο συµβολαίου ιδιοκτησίας ακινήτου. Επίσης απαιτείται φωτογραφία υπογεγραµµένη από τον ιδιοκτήτη µε εµφανείς τις βλάβες του περιβάλλοντος χώρου και υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος ότι ο χώρος δεν βρίσκεται σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, αιγιαλό, ρέµα και στην οποία θα αναγράφονται τα τ.µ. του οικοπέδου, οι συνιδιοκτήτες, το ΑΦΜ του αιτούντος και το εάν έχει λάβει ενίσχυση ήσσονος σηµασίας (de minimis).

Διαβάστε ακόμα:

To ΕΜΠ προειδοποιεί για κίνδυνο για νέο Μάτι | Οι πιο ευάλωτες περιοχές

Photo: EUROKINISSI
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved