Τη στιγμή που ο ενεχυροδανειστής καλείται την Κυριακή να απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας, αποκαλύπτονται διαρκώς νέα στοιχεία για τον τρόπο που η αστυνομία οδηγήθηκε στην εξάρθρωση του κυκλώματος χρυσού.

Συγκεκριμένα, φέρεται ότι στην εξάρθρωση του κυκλώματος χρυσού οδήγησε μια καταγγελία που έγινε από έναν παπά στη Ζάκυνθο, τον Ιούνιο του 2017. Ο ίδιος φέρεται να είχε κάνει επώνυμη καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ότι στο ενεχυροδανειστήριο του νησιού, βρίσκονται κλοπιμαία από την εκκλησία του.

Μάλιστα, ο ίδιος είχε αναφέρει ότι είχε δει τα ασημένια περιγράμματα από τις εικόνες που είχαν κλαπεί απ’ την εκκλησία, να εκτίθενται στο ενεχυροδανειστήριο.

Στη συνέχεια, καλείται το ΣΔΟΕ, με επικεφαλής τον Ειδικό Γραμματέα Σταύρο Θωμαΐδη, να πραγματοποιήσει σχετική εισαγγελική παραγγελία και μετά από έρευνα να ξεκινήσουν οι ταυτόχρονοι έλεγχοι σε Ζάκυνθο, Πύργο και Αμαλιάδα.

Από την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πλαγιόκαννα όπλα, διόπτρες όπλων, 43 χρυσές λίρες, 9 επώνυμα ρολόγια μεγάλης αξίας, τιμαλφή μεγάλης αξίας σε πλαστικές συσκευασίες και χρηματικό ποσό που ανερχόταν στο ύψος των 66.930. Παράλληλα, τίποτα από όσα κατασχέθηκαν δεν είχε νόμιμη προέλευση και κατοχή.

«Όλοι αυτοί που πούλησαν λόγω της κρίσης τιμαλφή, κειμήλια και ό,τι προσωπική κινητή περιουσία είχαν για να επιβιώσουν, το έκαναν κυρίως τα πρώτα χρόνια της κρίσης, από το 2010 έως το 2014», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμο στέλεχος που διερευνά την υπόθεση, ενώ στη συνέχεια προσθέτει ότι:

Στη συνέχεια οι 947 επιχειρήσεις ή υποκαταστήματα που άνοιξαν μόνο μέσα στα πρώτα δύο χρόνια και είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται, δύσκολα θα μπορούσαν να επιβιώσουν στη συνέχεια μόνο από κάποιες -νόμιμες- αγοροπωλησίες που αντικειμενικά θα μειώνονταν. Συνεπώς για να συνεχισθεί η κερδοφορία έπρεπε με κάποιο τρόπο να δίνεται το μήνυμα: «Αγοράζονται και κλοπιμαία». Και όταν γνωρίζει ο κλέφτης ότι υπάρχει αγοραστής κλεπταποδόχος εύκολα αυξάνει τη δράση του

Παράλληλα, όπως το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει σε ρεπορτάζ του, τα ενεχυροδανειστήρια υπήρχαν πάντα γύρω από την περιοχή της Ομονοίας και ήταν συνδεδεμένα με σκοτεινούς τύπους που αποκαλούσαν τελευταία «τοκογλύφους» και με μια φθίνουσα δραστηριότητα.

Παρόλα αυτά, μετά το ξέσπασμα της κρίσης σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και στη συνέχεια σε όλες τις επαρχιακές πόλεις άρχισαν να στήνονται επιχειρήσεις άγνωστης ουσιαστικά προέλευσης. Το «επάγγελμα» θα πάρει τη μορφή «επιδημίας», καθώς απελπισμένοι πολίτες προσπαθούν να εκποιήσουν ό,τι έχουν σε χρυσό. Σε αυτό συμβάλλει και η άνοδος παγκοσμίως της τιμής του χρυσού.

Το 2010 άνοιξαν 81 επιχειρήσεις, ενώ το 2002 άνοιξαν 274 επιχειρήσεις και 245 καταστήματα. Οι άδειες αφορούν ανταλλακτήρια πολύτιμων μετάλλων, χρυσού, αργυρών προϊόντων οικοσκευής.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμία «εποπτική αρχή» που θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία των εν λόγω καταστημάτων, κυρίως όμως μια αρχή που να ελέγχει την κατάληξη των πολύτιμων μετάλλων, τον έλεγχο των πηγών χρηματοδότησης, τις συνθήκες αγοράς των τιμαλφών (σωστή μέτρηση και διασφάλιση τιμών), καθώς και το κυριότερο «ότι η διασφάλιση της όποιας συναλλαγής δεν μπορεί να γίνει με προϊόντα κλοπής».

Σημειώνεται, ότι στην ανακρίτρια οδηγείτε σήμερα Κυριακή, ο ενεχυροδανειστής, ο οποίος θα κληθεί να απολογηθεί για μια σειρά κατηγοριών, ενώ «κόντρα» φαίνεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα σ’ αυτόν και τον θεωρούμενο ως «συναρχηγό».

Ο ενεχυροδανειστής αρνείται κάθε παράνομη ενέργεια που τον εμπλέκει στο λαθρεμπόριο χρυσού και κατηγορεί για τις παράνομες εξαγωγές τον Τούρκο συριακής καταγωγής, που ήδη έχει προφυλακιστεί.

Μεταξύ των δύο, κατά την δικογραφία, ηγετικών στελεχών της ομάδας, φέρεται ότι έχει ξεσπάσει πόλεμος με την κάθε πλευρά να ρίχνει το «μπαλάκι» των ευθυνών στην άλλη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Σάββατο ο Ριχάρδος, κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, αίτημα να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον «συναρχηγό», αναφέροντας ότι οι παράνομες διαδρομές του χρυσού δεν σχετίζονται με τον ίδιο αλλά με τον Τούρκο και με χώρο που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο ίδιος. «Αν έγιναν παράνομες πράξεις , δεν έγιναν από εμένα» υποστήριξε ο ενεχυροδανειστής.

Το συγκεκριμένο αίτημα για κατ’ αντιπαράσταστη εξέταση των δύο θεωρούμενων ως αρχηγών, προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου, ο οποίος, μέσω του συνηγόρου του Τάκη Μιχαλόλια απάντησε ότι ο Ριχάρδος είναι καλύτερα να σιωπά παρά να μιλά:

Οι εις βάρος μου υπαινιγμοί, πέραν του ότι βρίθουν ανακριβειών είναι και αφελείς και πράξεις απελπισίας. Τελειώνω με μία φράση: Κάλλιον το σιγάν, του λαλείν. Τον περιμένουν εκπλήξεις. Θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε διαδικαστικό του αίτημα

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το Σάββατο, πέντε κρίθηκαν προφυλακιστέοι για το λαθρεμπόριο χρυσού, μεταξύ των οποίων ένας άνδρας κινέζικης καταγωγής, ο Τούρκος υπήκοος, που φέρεται να είναι «συναρχηγός» του κυκλώματος, αυτός που φέρεται να είναι ο υπαρχηγός του κυκλώματος και ξάδελφος του Τούρκου, αλλά και ακόμη δύο άνδρες που φέρεται να «συνόδευαν» το χρυσό απ’ την Ελλάδα στην Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη:

Στους πέντε οι προφυλακιστέοι για το λαθρεμπόριο χρυσού | 8 ελεύθεροι

Photo: Eurokinissi