Με τη γρίπη να βρίσκεται ακόμα, δυστυχώς, σε έξαρση, το υπουργείο Παιδείας δίνει διευκρινίσεις σχετικά με το τι θα γίνει με τους μαθητές που απουσίασαν επειδή αρρώστησαν.

Τι ισχύει για τις απουσίες μαθητών λόγω γρίπης; Πότε θα σβήνονται; Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι απουσίες των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που οφείλονται στη γρίπη δεν θα λαμβάνονται υπ’ όψιν, απ’ τον μήνα Ιανουάριο.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, οι απουσίες που θα σβηστούν θα «καλύπτουν» το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τώρα, όπου η γρίπη έχει παρουσιάσει έξαρση.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως όσες απουσίες έγιναν λόγω γρίπης από την Ιανουάριο και μετά, δεν μετράνε.

Η διευκρινιστική εγκύκλιος τονίζει επίσης ότι η λήξη της εφαρμογής της εγκυκλίου -που καθόριζε τη μη προσμέτρηση των απουσιών λόγω γρίπης- θα οριστεί εκ νέου.

Οδηγίες για τη γρίπη προς τα σχολεία απ’ το υπουργείο Παιδείας

Αναλυτικές οδηγίες προς τα σχολεία για τη γρίπη έχει εκδώσει από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Παιδείας, με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσής της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Παράλληλα, συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
  • Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Διαβάστε ακόμα:

Συμβουλές για τη γρίπη απ’ τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας