Στα άκρα έχει οδηγηθεί η σύγκρουση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση σχετικά με τις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας, έπειτα απ’ την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην αποδεχθεί την αλλαγή στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών.

Οι σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Tη Δευτέρα διάφορα δημοσιεύματα ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντήθηκε με τον Ιερώνυμο ενώ τα δημοσιεύματα, επικαλούμενα πηγές της Εκκλησίας, μετέδιδαν πως ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε στον Αρχιεπίσκοπο: «Εγώ είμαι χριστιανός και ο Πρωθυπουργός άθεος».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φερόταν να ζήτησε απ’ τον Κ. Μητσοτάκη να στηρίξει τη συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία.

Λίγο αργότερα, ήρθε διάψευση για τη συνάντηση του Ιερώνυμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής να ξεκαθαρίζει:

Η Αρχιεπισκοπή διεψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες και διαλόγους που δημοσιεύθηκαν στην «Αυγή», το ”Documento” και την «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικώς με συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρόεδρο της ΝΔ. Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ

Πριν έρθει, όμως, η επίσημη απάντηση απ’ την Εκκλησία, τα πνεύματα είχαν ανέβει, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μόνιμη έγνοιά του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, με το φοβερό επιχείρημα ότι ο ίδιος είναι χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας άθεος! Τα ίδια είχε κάνει και με τον Ζάεφ, όπου του ζητούσε να κλείσει τη συμφωνία αργότερα, με τον ίδιο Πρωθυπουργό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στα εξής λόγια: «Πέρα από τη γελοιότητα και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη, δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με τη στάση του επιβεβαιώνει κάθε μέρα πόσο λίγος είναι».

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αρκετά έντονη, με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να λέει ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, όταν ρωτήθηκε για τα περί συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είπε: «Δεν έχω υπ’ όψιν μου τα ραντεβού αυτά» και επέμεινε ότι «η Ν.Δ. δεν είχε καμία ενημέρωση σε όσα ανακοίνωσαν Τσίπρας – Ιερώνυμος».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η Ν.Δ. διαφωνεί με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών μόνο και μόνο για να κάνει προεκλογικές προσλήψεις η κυβέρνηση», ενώ επιβεβαίωσε τους κύκλους της Εκκλησίας, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Με ανακοίνωσή της η Ν.Δ. λίγο αργότερα έκανε λόγο για προσπάθεια του Μαξίμου να προβεί σε δήθεν αποκαλύψεις: «Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. συνομιλεί και συναντάται τακτικά με τον Αρχιεπίσκοπο και ουδέποτε το έκρυψε. Ως εκ τούτου η προσπάθεια του Μαξίμου να προβεί σε δήθεν αποκαλύψεις γι αυτές τις επαφές, απλά επιβεβαιώνει την αγωνία του κ. Τσίπρα για την καταστροφή που επέφερε άλλη μια διαπραγμάτευση που θέλησε να κάνει. Ως προς την ουσία του ζητήματος, η Ν.Δ. δηλώνει ότι δεν είχε την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την Αρχιεπισκοπή για τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 6 Νοεμβρίου».

Το Μέγαρο Μαξίμου συνέχισε με νέα ανακοίνωση εκφράζοντας την άποψη πως ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε μέσω διαρροών και κατόπιν εορτής, τη μυστική συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Την ίδια ώρα ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, επιβεβαίωσε, επίσης κατόπιν εορτής, τη μυστική του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τόσο ο αρχηγός της Ν.Δ. όσο και ο Μητροπολίτης Πειραιώς ισχυρίζονται πως παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις έγιναν λίγο πριν τις ανακοινώσεις για την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, το θέμα δεν συζητήθηκε. Θυμίζουμε την ένατη εντολή: Ου ψευδομαρτυρήσεις…».

Διαβάστε ακόμα:

Ο Ιερώνυμος διαψεύδει τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Photo: INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ