Τι είπαν Τσίπρας – Σταϊνμάιερ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

LIKE US ON FACEBOOK

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα είναι η αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν πολλά θέματα.  Όλα όσα είπαν Τσίπρας – Σταϊνμάιερ για τις γερμανικές αποζημιώσεις, την Συμφωνία των Πρεσπών και τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να μείνουν στο παρελθόν τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα. Τα στερεότυπα αυτά, όπως δήλωσε, δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας. Στόχος είναι να υπάρξει ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις διαφορές που έρχονται από το μακρινό παρελθόν. Γι’ αυτές τις διαφορές τόνισε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε». Επίσης, θα πρέπει να γίνουν βήματα για να περιοριστούν οι ακραίες και λαϊκίστικες φωνές που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Συμφωνία των Πρεσπών, όπου δήλωσε ότι είναι ένα μοντέλο συνεννόησης μεταξύ των δύο λαών. Οι δύο λαοί θέλουν να ζήσουν σε ειρήνη και χωρίς ο ένας λαός να υποτιμάει την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή

Η συγγνώμη του Προέδρου της ΟΔΓ και η αναφορά στο νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών

Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα ζήτησε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Όπως ανέφερε, δεν θέλει να ξεχαστεί το παρελθόν, ούτε να παραβλεφθεί η ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες. Έπειτα, ανέφερε ότι συμφωνεί με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις σχέσεις Ελλάδας Γερμανίας.

Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών

Παυλόπουλος: «Έχουμε το ίδιο όραμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ότι «Έχουμε το ίδιο όραμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον γερμανό ομολογό του.

 H συχνότητα των επισκέψεων και το εξαιρετικό κλίμα των συζητήσεων αποδεικνύει το άριστο σημείο, στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις

Ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι αυτή είναι η περίοδος όπου η Ελλάδα πραγματοποιεί ένα νέο ξεκίνημα μετά την μνημονιακή περίοδο.

Ο Έλληνας Πρόεδρος υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα τον Γερμανό Ομόλογό του και την σύζυγό του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για «άριστες» διμερείς σχέσεις και τόνισε ότι τόσο οι δύο Πρόεδροι, όσοι και οι χώρες τους έχουν το ίδιο κοινό όραμα για την Ευρώπη.  Ανέφερε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίση και υπογράμμισε την ανησυχία του για τις οντότηες που επιβουλεύονται την Ευρώπη. Η κρισιμότητα αυτή γίνεται εντονότερη λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών.

Τσίπρας - Σταϊνμάιερ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Εν συνεχεία της προσφώνησής του, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  μίλησε για τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, που όπως δήλωσε η πρώτη προτεραιότητα είναι το προσφυγικό.

Δεύτερη ευρωπαϊκή προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς επιστροφή στις εποχές σπατάλης. Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι αυτά τα αντιευρωπαϊκά μορφώματα εκμεταλλεύονται τις ανισότητες.

Η τρίτη προτεραιότητα που τέθηκε είναι τα εθνικά θέματα της Ελλάδας που είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά θέματα. Το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ είναι ένας απαράβατος όρος για την συνέχεια.

Θέλησε να στείλει και μήνυμα ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα κάνουν βήματα προς τα πίσω προκειμένουν να ενταχθούν κάποιες χώρες» και τόνισε ότι «θα συναντήσουμε όσες επίδοξες προς ένταξη χώρες, αρκεί να κάνουν γρήγορα βήματα».

Ο κ. Σταϊνμάιερ εξέφρασε, αρχικά, συλληπητήρια για τα θύματα των πυρκαγιών. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον που υπάρχει για την επίλυση του μεταναστευτικού και έδωσε βάρος στην ανάπτυξη δυνατοτήτων, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στις χώρες τους.

Συμφώνησε με τις απόψεις του κ. Παυλόπουλου για τις επικείμενες ευρωεκλογές, λέγοντας πως απομένουν ελάχιστοι μήνες για την εξάλειψη των αμφιβολιών και του σκεπτικισμού για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στο τέλος, τόνισε ότι νιώθει χαρά που αύριο θα επισκεφτεί την Καλαμάτα, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Παυλόπουλου.

Λίγο πριν την συνάντηση ο κ. Σταϊνμάιερ είχε καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτητ. Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, παραβρέθηκε στο σημείο εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισ. ευρώ από τη Γερμανία, σύμφωνα με το Spiegel

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ \ REUTERS/Costas Baltas
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved