Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα όσα έγραψαν τα διεθνή ΜΜΕ για το αποτέλεσμα στη Βουλή της ΠΓΔΜ, την Παρασκευή το βράδυ, όπου ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα, ο τίτλος του άρθρου που φιλοξενεί η Guardian για τη χθεσινή ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ είναι: «Καλώς ήλθατε στη Βόρεια Μακεδονία: το κοινοβούλιο ψηφίζει για την αλλαγή ονόματος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κοινοβούλιο της “Μακεδονίας” ψήφισε για να ξεκινήσει τη διαδικασία μετονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση ενός αδιεξόδου με την Ελλάδα που διαρκούσε δεκαετίες και προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

ΤΟ ίδιο αναφέρει ότι 80 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισαν υπέρ της μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία» με την ελάχιστη πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την εφαρμογή συνταγματικών αλλαγών.

Παρόλα αυτά, η διαδικασία για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών θα διαρκέσει αρκετά και απαιτεί ακόμη πολλούς γύρους ψηφοφορίας, με την ψηφοφορία της Παρασκευής να είναι το πρώτο στάδιο. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο τον Ιανουάριο.

Όταν η χώρα αλλάξει επίσημα το σύνταγμα, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να ψηφίσει τη συμφωνία, ενώ η Guardian επισημαίνει ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της “Μακεδονίας”.

Σε άρθρο της Wall Street Journal, αναφέρει ότι το Κοινοβούλιο της «Μακεδονίας» εγκρίνει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή ονόματος, ενώ τονίζει ότι η ψηφοφορία είναι το πρώτο βήμα στη μακρά διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι οι αλλαγές στο σύνταγμα θα ξεμπλοκάρουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ότι η διαδικασία παρακολουθήθηκε στενά από τις Η.Π.Α. και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες άσκησαν έντονη πίεση για την επικύρωση της συμφωνίας.

Ταυτόχρονα, η Wall Street Journal σημειώνει ακόμη ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί τελικά να επικυρώσει τη συμφωνία, ενώ το εθνικιστικό κόμμα που είναι ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού στην αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας αντιτίθεται στη συμφωνία και η επικύρωσή της θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αναταραχή και ενδεχομένως εκλογές.

«Η “Μακεδονία” προχωρά με την αλλαγή ονόματος, βοηθώντας την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», αναφέρουν οι New York Times.

Η εφημερίδα γράφει μεταξύ άλλων ότι: «Η κυβέρνηση της “Μακεδονίας” εξασφάλισε επαρκή στήριξη από το κοινοβούλιο αργά την Παρασκευή για να διατηρήσει ζωντανή τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, μια κίνηση που θα μπορούσε να θέσει τέλος σε μια πικρή διαμάχη με την Ελλάδα που κρατά δεκαετίες και να θέσει τις βάσεις για την πορεία του βαλκανικού κράτους προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ», ενώ προσθέτει ακόμη ότι:

Το Κοινοβούλιο ψήφισε με μόλις την πλειοψηφία που απαιτούνταν για να αλλάξει το Σύνταγμα για τη μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δίνοντας μια τεράστια νίκη στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζάεφ και στους δυτικούς συμμάχους του

Οι NYT τονίζουν ακόμη ότι η πορεία παραμένει δύσκολη και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου βέβαιο: «Οι βουλευτές έχουν πλέον 30 ημέρες για να ψηφίσουν τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα και αυτές πρέπει να περάσουν πριν η συμφωνία μπορέσει να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, όπου θα πρέπει να υπερνικηθεί σημαντική αντίθεση», ενώ αναφέρθηκαν και στην παραίτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά: «Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε καθώς μέλη του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχουν διαμάχη για τη συμφωνία. Η συμφωνία προκάλεσε πολιτικές αναταραχές στην Ελλάδα, με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας Νίκο Κοτζιά να παραιτείται την Τετάρτη μετά από αναφορές για αυξανόμενο ρήγμα στον κυβερνόντα συνασπισμό σχετικά με την αμφισβητούμενη συμφωνία».

Τέλος, οι Financial Times έγραψαν ότι: «Ο Zάεφ εξασφαλίζει τις ψήφους για την αλλαγή ονόματος της «Μακεδονίας». Στο άρθρο αναφέρεται επίσης και ότι οκτώ βουλευτές διαχώρισαν τη θέση τους από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας συνταγματικής τροποποίησης, μετά από έντονες διεθνείς πιέσεις να ψηφίσουν υπέρ.

Η εφημερίδα επισημαίνει και αυτή ότι παραμένουν ακόμη μερικά εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ αναφέρεται και στην παραίτηση του κ. Κοτζιά: «Υπάρχουν ωστόσο ακόμα πολλά εμπόδια τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα. Ο Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, παραιτήθηκε την Τετάρτη εξαιτίας της συμφωνίας. Επικαλέστηκε διαφωνίες με τον υπουργό Άμυνα».

Διαβάστε ακόμη:

Ο Ζάεφ βρήκε τους «80» και πέρασε τη συμφωνία των Πρεσπών | Τα πρώτα μηνύματα

Photo: alexfan/Shutterstock.com