Πόσοι αντέχουν μερικές αγορές ακόμη; Όσοι αντέχουν θα χαρούν ιδιαίτερα γιατί τη Δευτέρα ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις! Μέχρι πότε θα διαρκέσουν;

Οι γιορτές πέρασαν και από Δευτέρα 14 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις γι’ όσους έχουν ακόμη διάθεση και χρήματα να κάνουν μερικές αγορές ακόμη.

Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν για αρκετό καιρό και συγκεκριμένα μέχρι και την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019.

Παρόλα αυτά, λίγο πριν ξεκινήσουν, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έχει στείλει ήδη εγκύκλιο στα μέλη της, όπου επισημαίνει ότι «κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης», ενώ σχετικά με την μειωμένη τιμή και τον τρόπο που πρέπει να υπολογίζεται προσθέτει ότι:

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

Την ίδια στιγμή, η Συνομοσπονδία ζητάει την προσοχή των εμπόρων σχετικά με τη διάταξη του νόμου που απαιτεί υποχρεωτικά την αναγραφή παλιάς και νέας τιμής στα διατιθέμενα προϊόντα. Τα πρόστιμα σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να φτάνουν μέχρι το 0,5% του ετήσιου τζίρου και τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Μάλιστα, εάν οι εκπτώσεις κριθούν ανακριβείς ή παραπλανητικές (δηλαδή αποσκοπούν στην εξαπάτηση του καταναλωτή), επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 1% του ετήσιου τζίρου και τουλάχιστον 10.000 ευρώ.

Τέλος, στην εγκύκλιο τονίζεται ακόμη ότι σύμφωνα με το νόμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή της περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου 2019. Το ωράριο γι΄αυτή την Κυριακή καθορίζεται από τις 11:00 π.μ. μέχρι και τις 20:00 μ.μ.

Διαβάστε ακόμη:

Μπορείς να υπολογίσεις σωστά την έκπτωση επί τοις εκατό;

Photo: Konstantinos Tsakalidis/SOOC