Τι αποφάσισε το Ποτάμι για την Συμφωνία των Πρεσπών κατά τη συνεδρίαση του κόμματος; Ποια είναι η στάση που θα κρατήσει; Η ανακοίνωση από το κόμμα.

Ποια είναι η απόφαση από το Ποτάμι για την Συμφωνία των Πρεσπών μετά τη συνεδρίαση; Ψήφος κατά συνείδηση. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Ποτάμι επιθυμεί τη λύση του προβλήματος με την ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Ποτάμι «θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία», προσθέτοντας πως «η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία».

Το Ποτάμι επιθυμεί την λύση του προβλήματος και μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ομοφώνησαν επίσης στα εξής:

«Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματος μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Υποχρέωση μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται χωρίς αστερίσκους την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ευρώπης είναι ευκαιριακές και εξυπηρετούν μόνο τους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς.

Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε.

Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις. Η ξαφνική απόφαση του Βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος ήταν πράξη πολιτικά ανήθικη και η απομάκρυνση του από την ΚΟ του Ποταμιού, επιβεβλημένη.

Στη διευρυμένη συνεδρίαση πήραν μέρος εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος».

Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Θεοδωράκης ίσως ψηφίσει “ναι” στη Συμφωνία, όπως και ο κ. Μαυρωτά,  ενώ οι κκ Αμυράς και Ψαριανός έχουν ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσουν “όχι”.

«Δεν θα λέμε σε όλα όχι, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης που πιθανόν κλίνει προς το “ναι”.

Διαβάστε επίσης:

Απορρίπτει η ΝΔ το debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Photo: Θοδωρής Μανωλόπουλος