Τι αναφέρει αρχαιολόγος για τον κεραυνό στην Ακρόπολη

LIKE US ON FACEBOOK

Την πικρία της εξέφρασε αρχαιολόγος για τον κεραυνό στην Ακρόπολη, καθώς οι αντιδράσεις των Ελλήνων για το περιστατικό δεν ήταν τόσο άμεσες όσο θα έπρεπε.

Ειδικότερα, η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθήνας, Ελένη Μπάνου, σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για την ελλειπή προθυμία των ελληνικών εταιρειών να βοηθήσουν ανιδιοτελώς στην καλύτερη «οχύρωση» της Ακρόπολης απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την πρόσφατη καταιγίδα και έναν κεραυνό πάνω απ’ την Ακρόπολη, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι.

Χαρακτηριστικά, η κα. Μπάνου σύγκρινε τις δωρεές των Γάλλων επιχειρηματιών μετά την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο κεραυνός απ’ τους Έλληνες επιχειρηματίες.

«Ως λαός δεν έχουμε την σύμπνοια την οποία είδαμε πάρα πολύ πρόσφατα με τους Γάλλους στη Νοτρ Νταμ. Θα ήθελα μετά το γεγονός αυτό να είχε χτυπήσει το τηλέφωνο του γραφείου μου από διάφορες εταιρείες και να μου λέγανε: “Κυρία Μπάνου είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε, είτε οικονομικά είτε σε πρακτικά θέματα”. Δεν έγινε αυτό. Αντίθετα εχθές τηλεφώνησε μια ισπανική εταιρεία. Το φαντάζεστε;», δήλωσε η ίδια στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με την κα. Μπάνου τα αλεξικέραυνα είχαν συντηρηθεί και το συμβάν οφείλεται αποκλειστικά στην ένταση του καιρικού φαινομένου: «Ακούσαμε ένα τεράστιο μπαμ, σαν να έπεσε μια μεγάλη βόμβα και έσβησαν τα φώτα στην Ακρόπολη», δήλωσε η ίδια, η οποία στη συνέχεια τόνισε ακόμη ότι το αλεξικέραυνο λειτούργησε πολύ καλά και γι’ αυτό τον λόγο δεν θρηνήσαμε θύματα και μνημεία:

Αν δεν λειτουργούσε θα είχαμε θρηνήσει θύματα και μνημεία. Για να μιλήσω ειδικά για το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Ερέχθειο, θα είχε ολοσχερώς καταστραφεί

«Φαίνεται ότι το συμβάν δεν οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια αλλά σε αυτό που μας είπαν όλοι οι ειδικοί. Ότι συνέβη ό,τι συνέβη επειδή ήταν τόσο ισχυρό το φαινόμενο», σημείωσε η κυρία Μπάνου, προσθέτοντας ακόμη σχετικά με τους αλεξικέραυνους ότι «αυτό που αντικαθίσταται δεν είναι ο ιστός του αλεξικέραυνου αλλά η κεφαλή. Οι κεφαλές ανανεώνονται πολύ τακτικά».

Διαβάστε ακόμη:

Όσα ξέρουμε λάθος για τους κεραυνούς | 32 νεκροί απ’ το 2000 στην Ελλάδα

Photo: INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved