Κι αφού το ζήτημα πήρε παράταση στην παράταση εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, τελικά αλλάζει η πληρωμή των γυαλιών οράσεως από ΕΟΠΥΥ. Τι θα ισχύει τελικά;

Μετά από μια “μόνιμη” παράταση που είχε πάρει το ζήτημα, πλέον ανακοινώθηκε η απόφαση από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για την πληρωμή των γυαλιών οράσεως.  Τι αλλάζει τελικά στην πληρωμή των γυαλιών οράσεως από ΕΟΠΥΥ, από Δευτέρα 1η Οκτωβρίου;

Πιο συγκεκριμένα, ο οφθαλμίατρος εκδίδει την γνωμάτευση και εκτυπώνει την βεβαίωση πληρωμής η οποία αναγράφει τα στοιχεία του δικαιούχου καθώς και το ανώτατο ποσό αποζημίωσης που μένει σταθερό στα 100 ευρώ.

Η γνωμάτευση θα πρέπει να εγκριθεί και να σφραγιστεί, από ελεγκτή γιατρό, όπως γίνονταν και μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια ο πολίτης προσκομίζοντας τη γνωμάτευση σε ένα κατάστημα οπτικών λαμβάνει τα γυαλιά της επιλογή του. Δεν πληρώνει, όμως, το ποσό, αλλά αντί για το χρηματικό αντίτιμο δίνει τη βεβαίωση πληρωμής. Η πληρωμή καλύπτει μέχρι και το ποσό των 100 ευρώ, που είναι το ανώτατο όριο αποζημίωσης.

Στη συνέχεια, τα καταστήματα οπτικών θα πρέπει να αποκτήσουν λογαριασμό συναλλαγής με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να συνδέονται από την ιστοσελίδα του.

Να σημειώσουμε πως από 3 Σεπτεμβρίου έχει ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), που σημαίνει πως οι περισσότερες υπηρεσίες θα γίνονται ηλεκτρονικά, οι διαδικασίες έγκρισης των αιτημάτων των πολιτών για την αποζημίωση θα είναι λιγότερο χρονοβόρες ενώ δεν θα απαιτείται πλέον να πηγαίνουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού.

Διαβάστε αναλυτικά:

Όσα αλλάζουν στον ΕΟΠΥΥ: Αποζημιώσεις, εγκρίσεις και e-υπηρεσίες

Photo:Unsplash/Joanna Nix