Τι αλλάζει με τα φάρμακα που διανέμονται απ’ τα φαρμακεία

LIKE US ON FACEBOOK

Αλλαγές στα φάρμακα που διανέμονται απ’ τα φαρμακεία δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, ενώ την ίδια στιγμή οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται διχασμένοι και πραγματοποιούν έκτακτη σύσκεψη.

Ο Βασίλης Κικίλιας ετοιμάζει υπουργική απόφαση σχετικά με τη διανομή 59 ακριβών φαρμάκων απ’ τα φαρμακεία της γειτονιάς, κάτι που αποτελεί δέσμευση και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως είχαν δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας, τα ακριβά φάρμακα για σοβαρές παθήσεις θα δίνονται απ’ τα ιδιωτικά φαρμακεία, για να σταματήσουν οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Διχασμένοι οι φαρμακοποιοί

Οι φαρμακοποιοί πραγματοποιούν έκτακτη γενική συνέλευση για τα φάρμακα που διανέμονται απ’ τα φαρμακεία, διότι πολλοί δεν επιθυμούν να διαθέτουν χωρίς αμοιβή τα ακριβά σκευάσματα στους ασθενείς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής είχε αρνηθεί απ’ την πρώτη στιγμή να προχωρήσει στη διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) δωρεάν, καθώς ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν χρήματα.

Έτσι, έχει προγραμματιστεί την Κυριακή γενική συνέλευση.

Τι αλλάζει με τα φάρμακα που διανέμονται απ’ τα φαρμακεία

Έπειτα από συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει κανονικά στην έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Τι σημαίνει αυτό;

  • Το θέμα αφορά στη διάθεση συγκεκριμένων 59 σκευασμάτων, τα οποία είναι μόνο χάπια για ογκολογικούς ασθενείς και μόνο χάπια για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • O ασθενής θα προσέρχεται στο φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκεκριμένο σκεύασμα.
  • Ο φαρμακοποιός, μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της έπειτα από έγκριση.
  • Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το φαρμακείο για την έγκριση.
  • Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία. (Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο).
  • Ο φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.
  • Ο φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας την συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της ΗΔΙΚΑ.
  • Με την εκτέλεση της συνταγής, ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακο του. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Στην Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί, θα οριστούν συγκεκριμένα ποια 59 φάρμακα θα διατίθενται με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Διαβάστε ακόμα:

Συναγερμός για το Zantac | Τι βρέθηκε στο φάρμακο
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved