Με διπλό σενάριο για τις συντάξεις κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα παραπεμφθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Τι ακριβώς προβλέπει ο προϋπολογισμός για τις συντάξεις; Στο πρώτο σενάριο, περιλαμβάνονται όλα τα ψηφισμένα μέτρα (συνεπώς και η περικοπή των συντάξεων) και με βάση αυτά το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 4,14% του ΑΕΠ το 2019.

Στο δεύτερο σενάριο, το οποίο ονομάζεται «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις», οι περικοπές στις συντάξεις δεν εφαρμόζονται, ενσωματώνονται τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός απ’ τη ΔΕΘ και το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 3,8% του ΑΕΠ κατά ESA ή 3,56% με βάση τη μεθοδολογία της ενισχυμένης εποπτείας.

Με βάση το εναλλακτικό σενάριο προβλέπονται και τα εξής μέτρα:

  • κατάργηση της περικοπής των συντάξεων μέτρο που επιφέρει δημοσιονομικό κόστος 2,065 δις. ευρώ.
  • κατάργηση των αντίμετρων (πλην αυτού που αφορά στα οικογενειακά επιδόματα) κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση 1,73 δις. ευρώ για τον προϋπολογισμό.
  • μείωση του ΕΝΦΙΑ με κόστος 263 εκατ. ευρώ
  • μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων κατά 229 εκατ. ευρώ
  • επιδότηση ενοικίου με 150 εκατ. ευρώ
  • διάθεση 103 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζόμενων και
  • διάθεση 22 εκατ. ευρώ για τις 3500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας».

Για το 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση:

  • Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
  • Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στα βασικά μεγέθη το προσχέδιο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2019, με αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και της δημόσιας κατά 0,6%, αύξηση 11,9% στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, αύξηση εξαγωγών 5,8% και των εισαγωγών κατά 5,2%, αποπληθωριστή ΑΕΠ στο 1,3% και ανεργία στο 16,7% του εργατικού δυναμικού έναντι 18,3% φέτος.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως «το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτυπώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018».

Η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.

Ο κ. Τζανακόπουλος νωρίτερα δήλωσε σχετικά: «Έχουμε ήδη δηλώσει με σαφήνεια ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εφαρμοστεί και το σύνολο των αντιμέτρων».

Έχουμε εξηγήσει -και αυτό θα αποτυπώνεται στο προσχέδιο- ότι και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου των περικοπών των συντάξεων υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ

Το «παράθυρο» από Σεντένο, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας του Eurogroup, οι τρεις αξιωματούχοι της Ευρωζώνης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει τους στόχους της και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Σεντένο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα δεν είναι δομικό μέτρο αλλά δημοσιονομικό μέτρο. Άλλωστε υπήρξε δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας. Τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερα σήμερα απ’ ότι όταν ελήφθη η απόφαση για τις συντάξεις. Η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της. Υπάρχουν, σαφώς, διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, γι’ αυτό υπάρχουν και δύο σενάρια. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Απ’ την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως βάσει των πληροφοριών η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους τόσο φέτος όσο και το 2019. «Θα εξετάσουμε εκ νέου ορισμένα θέματα που έχουν συμφωνηθεί. Αναμένουμε έως τις 15 Οκτωβρίου 2018 να λάβουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό όπως ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης».

Τέλος, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως δεν υπάρχει τελική απόφαση για το θέμα των συντάξεων στην Ελλάδα και γι’ αυτό είναι θετικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε προϋπολογισμό που περιλαμβάνει δύο σενάρια για το ζήτημα. «Είναι θέμα που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμα:

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού | Στόχος η μη περικοπή των συντάξεων

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ