Τελείωσε το «θρίλερ» στην ΠΓΔΜ για την τροποποίηση του Συντάγματος, με τον Ζόραν Ζάεφ να προσπαθεί να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα της Βουλής ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Εξασφάλισε τελικά τους 80 βουλευτές ο Ζάεφ.

Αποφάσισε η ΠΓΔΜ για την τροποποίση ττου Συντάγματος. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την  πολυπόθητη πλειοψηφία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Η κάλπη κατέδειξε ότι υπέρ τάχθηκαν 80 βουλευτές σε σύνολο 117 παρόντων, αριθμός ο οποίος ισούται με το αναγκαίο όριο των 2/3 των βουλευτικών εδράνων.

Προηγουμένως, εξερχόμενος απ’το Κοινοβούλιο της χώρας, ο κ. Ζαέφ έκανε λίγες δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, λέγοντας πως «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος, τονίζοντας πως «αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες».

Την ίδια ώρα, το VMRO-DPMNE ζητούσε να ξεκινήσει άμεσα η ψηφοφορία για την τροποποίηση του Συντάγματος, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως ο κ. Ζάεφ δεν έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται.

Η συζήτηση στην Βουλή ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 13.00 ώρα Ελλάδος, μετατέθηκε για τις 16:00 ώρα και μετά από πολλές καθυστερήσεις ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με ψηφοφορία.

Διαβάστε αναλυτικά τι μετέδιδαν τα σκοπιανά ΜΜΕ:

Ο Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων για τη Συμφωνία