«Θωρακισμένη» θα είναι η Αθήνα αύριο Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή λόγω της διήμερης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στα ΜΜΜ. Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες.

Με “φρούριο” θα μοιάζει η Αθήνα για δύο μέρες λόγω της επίσκεψης του Recep Tayyip Erdogan.

Ένας μικρός στρατός έχει ήδη καταφτάσει στην Αθήνα απ’ την Τουρκία καθώς, οι τουρκικές ομάδες ασφαλείας θα συμμετάσχουν σε συσκέψεις της ΕΛ.ΑΣ. για την ασφάλεια του Erdogan.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι Τούρκοι αστυνομικοί έχουν κάνει τις απαραίτητες αυτοψίες στους δρόμους και τις περιοχές απ’ τις οποίες θα περάσει ο Τούρκος Πρόεδρος ενώ θα υπάρχουν και ελεύθεροι σκοπευτές.

Κατά την διήμερη επίσκεψη του Erdogan αναμένονται τροποποιήσεις στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ. 

Οι τροποποιήσεις ή προσωρινές διακοπές θα γίνουν στο κέντρο της πόλης της Αθήνας σταδιακά, ανάλογα με τις υποδείξεις της Τροχαίας απ’ τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης μέχρι και τη λήξη την αναχώρηση του Erdogan.

Ειδικότερα για την οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α’ θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας.

Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στις περισσότερες περιοχές

Σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Αττικής απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις και πορείες τόσο στο αεροδρόμιο αλλά και κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Η απαγόρευση ισχύει από τις 6 το πρωί της Πέμπτης έως τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΓΑΔΑ, η ζώνη απαγόρευσης συγκεντρώσεων και πορειών στην Αθήνα περιλαμβάνει μία πολύ μεγάλη περιοχή, μεταξύ άλλων το Σύνταγμα, το Κολωνάκι, ο Λυκαβηττός, το Μοναστηράκι, η Ακρόπολη, το Κουκάκι και μέχρι την Κατεχάκη, το Παγκράτι και τον Νέο Κόσμο, και περικλείεται από τους παρακάτω δρόμους:

Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – δεξιά Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού – δεξιά Αμβροσίου Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – αριστερά Άνθιμου Γαζή – δεξιά Χρήστου Λαδά – συνέχεια Εδουάρδου Λω – συνέχεια Σίνα – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας).

Για την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις κατά της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, στις 3 μ.μ. στην Ομόνοια, από το Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν και στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, με πρωτοβουλία της Επιτροπής για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν και τη συμμετοχή πολλών παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ο «Ρουβίκωνας».

Αυτές οι συγκεντρώσεις, διευκρινίζει η Αστυνομία σύμφωνα με το ΑΠΕ, είναι εκτός της ζώνης απαγόρευσης. Ομως, δεν θα επιτραπούν οι πορείες μέχρι την πλατεία Συντάγματος, που είχαν προγραμματιστεί.

Οι υπόλοιπες ζώνες απαγόρευσης συγκεντρώσεων είναι:

  • Στο τμήμα της Αττικής Οδού από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων, ως και σε βάθος ακτίνας 100 μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών.
  • Στην ευρύτερη περιοχή του Αερολιμένα Αθηνών.

Το πρόγραμμα του Erdogan στην Αθήνα

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στις 10:30 συνοδευόμενος απ’ τη σύζυγό του.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη

10:30
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος.

Υποδοχή από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ανεπίσημη τελετή υποδοχής.

11:30
Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

11:45
Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου.

Επίσημη τελετή υποδοχής.

Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων.

Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.

12:00
Κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.

12:40
Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.

13:30
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερη συνάντηση.

14:50
Δηλώσεις στον Τύπο.

16:30
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης.

19:25
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου.

Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.

19:30
Επίσημο δείπνο.

Παρασκευή

11:15
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10
Αφιξη  στην Κομοτηνή.  Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Erdogan.

13:30-15:00
Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00
Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.