Ποια τα νέα κρούσματα στις 23 Μαΐου; Τι πιστεύουν οι λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και πότε θα παρθεί η τελική απόφαση; 

Η τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό δεν πραγματοποιήθηκε, όμως τα κρούσματα ανακοινώθηκαν γραπτώς από τον λοιμωξιολόγο κ. Τσιόδρα το Σάββατο 23 Μαΐου. Έτσι λοιπόν ανακοινώθηκαν 3 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.876, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 613 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.458 (50.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

20 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 7 (35.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

99 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 171 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 152.998 κλινικά δείγματα.

Δείτε τον χάρτη με τα κρούσματα ανά τον κόσμο. 

Θετικοί στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων οι λοιμωξιολόγοι

Πέρα από τα κρούσματα στις 23 Μαΐου, να τονίσουμε φυσικά πως θετικοί φαίνεται να είναι οι λοιμωξιολόγοι στο ενδεχόμενο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία την 1η Ιουνίου. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας, μιλώντας στο Open τόνισε πως «Την Κυριακή, 24 Μαΐου, θα γίνει η τελική σύσκεψη της επιτροπής με την οριστική σύσταση για τα σχολεία. Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη εποχή τώρα αν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να μην τα κρατήσουμε δυο χρόνια κλειστά. Τώρα έχει ζέστη, ανοιχτά παράθυρα παντού και στα σχολεία. Να μάθουν τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι πώς να λειτουργούν με τις συνθήκες αυτές».

Τις τελικές αποφάσεις, θα λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου, όπως έχει πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Να θυμίσουμε πως και ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό στις 19 Μαΐου φάνηκε θετικός με το άνοιγμα των σχολείων, εκτός αν κάποιο παιδί συναναστρέφεται με ευπαθείς ομάδες μες το σπίτι του.

Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει το πρόωρο άνοιγμα των γυμναστηρίων και των κινηματογράφων μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμα:

Άρση μέτρων: Από Δευτέρα ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά και άνοιγμα εστίασης

Photo: Unsplash