Θετικό το EWG στη μη περικοπή των συντάξεων, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης. Τι ακριβώς συζητήθηκε.

Θετικό το EWG στη μη περικοπή των συντάξεων, το θέμα που “καίει” την Ελλάδα και την Ε.Ε., σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζώνης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών εμφανίστηκαν ανοιχτοί στη συζήτηση για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Πιο συγκεκριμένα, στη χθεσινή συζήτηση για την Ελλάδα, οι εκπρόσωποι ενημερώθηκαν για την πρόθεση των ελληνικών αρχών, η οποία έχει εκφραστεί απ’ την πρώτη στιγμή, για να μην περικοπούν οι συντάξεις, μέτρο «έκτακτης ανάγκης», το οποίο αποφασίστηκε με τους Θεσμούς το 2017.

Η Ελλάδα, απ’ τη μεριά της, έχοντας την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ,  επιχειρηματολόγησε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και στα δύο διαφορετικά σενάρια που παρουσιάζονται στο προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού, τον οποίο έχει στα χέρια της η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  τα κράτη-μέλη συμφώνησαν με την Ελλάδα στην ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και ήταν «αρκετά θετικά» στη μη εφαρμογή της περικοπής. Παρ’ όλα αυτά δεν λήφθηκε κάποια απόφαση, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν πρώτα την έγκριση των κοινοβουλίων τους.

Έτσι, το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων μετατίθεται για το έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου, κι εκεί ίσως έχουμε μια πρώτη επίσημη πρόταση.

Να σημειωθεί πως μετά απ΄τις τεχνοκρατικές συζητήσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς,  θα υπάρχει μια έκθεση, περί τις 20 Νοεμβρίου, η οποία ταυτόχρονα θα είναι έκθεση  της ενισχυμένης εποπτείας και γνωμάτευση επί του ελληνικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου.

Διαβάστε επίσης:

Τελικά πότε θα γνωρίζουμε για την περικοπή ή μη των συντάξεων;

Photo: Virginia Mayo/AP