Θετικά τα μηνύματα απ’ το Eurogroup | «Μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα βγαίνει απ’ το πρόγραμμα»

LIKE US ON FACEBOOK

Θετικά είναι τα μηνύματα απ’ το Eurogroup με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί αλλά και τον πρόεδρο Μάριο Σεντένο να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι στις δηλώσεις τους προσερχόμενοι στη συνεδρίαση.

Τα μηνύματα απ’ το Eurogroup κάνουν λόγο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εξόδου της Ελλάδας απ’ το πρόγραμμα μετά από 8 χρόνια.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 99% των δεσμεύσεων της

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogrup στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στην πρόοδο της Ελλάδας και ειδικότερα ανέφερε πως έχει ολοκληρώσει το 99% των προαπαιτουμένων.

Έτσι, απ’ τη μεριά του ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως αυτό το μήνυμα θα περάσει και στη συνεδρίαση, τονίζοντας πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προ των πυλών.

Ο Γάλλος Επίτροπος επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως το μήνυμά του θα είναι να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες το επόμενο εξάμηνο προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία εξόδου από το πρόγραμμα σταθερότητας έτσι ώστε «να μπούμε σε μια άλλη εποχή ανάπτυξης, ευημερίας, με προσαρμοσμένη εποπτεία και ελάφρυνση χρέους».

Σεντένο: Μετά από 8 χρόνια κοιτάμε προς την ολοκλήρωση του προγράμματος

Ιδιαίτερα αισιόδοξος στις δηλώσεις του ήταν και ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, ο Μάριο Σεντένο, τονίζοντας πως πλέον κοιτάμε προς την έξοδο του προγράμματος.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο κ. Σεντένο τόνισε πως οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την πρόοδο που επετεύχθη στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει «εξαιρετική δουλειά» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια οι ΥΠΟΙΚ θα ακούσουν την αντίστοιχη εισήγηση των θεσμών.

«Πέρασαν 8 έτη και κοιτάμε προς την ολοκλήρωση του προγράμματος» δήλωσε ο Πορτογάλος Πρόεδρος και ολοκλήρωσε χαρακτηρίζοντας την ως «εξαιρετικά νέα».

Ρέγκλινγκ: Ίσως ελάφρυνση του χρέους αλλά όχι κούρεμα

Θετικά μηνύματα απ’ το Eurogroup εξέφρασε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος όμως δήλωσε πως δεν θα υπάρχει κούρεμα του χρέους παρά μόνο ελαφρύνσεις.

«Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που δέχεται ακόμη βοήθεια και στην οποία το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο», επισήμανε ο κ. Ρέγκλινγκ προσθέτοντας πως «είναι σωστό αυτό, γιατί η Ελλάδα έχει ακόμη πράγματα να κάνει. Αλλά και εκεί έχει κάνει μεγάλες προόδους. Το 2009 η χώρα είχε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, πάνω από 15% της οικονομικής της απόδοσης, αλλά το 2016 ο προϋπολογισμός της ήταν ισοσκελισμένος, όπως της Γερμανίας».

Όπως σας είπα, η χώρα πρέπει να κάνει ακόμη κι άλλα, αλλά η πρόοδος είναι ισχυρή. Επανέκτησε την ανταγωνιστικότητά της, οι μισθοί και οι συντάξεις έπεσαν από 20 μέχρι 40%, μαζί έπεσαν και οι τιμές, έτσι ώστε η χώρα να γίνει πάλι ανταγωνιστική. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επίσης μειώθηκε, διότι όχι μόνο ο τουρισμός ανθίζει, αλλά και οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί. Η πρόοδος είναι σαφής και βιώσιμη. Φέτος αναμένουμε ανάπτυξη της τάξης του 2,5%

Αναφορικά με το κούρεμα του χρέους δήλωσε πως η Ελλάδα πήρε σημαντικές ελαφρύνσεις, γίνονται σκέψεις για περαιτέρω αλλά όχι ελάφρυνση του χρέους.

Το 2012 ιδιώτες δανειστές δέχτηκαν κούρεμα χρέους πάνω από 50%. Αλλά οι δημόσιοι πιστωτές δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Αντ΄ αυτού όμως εξασφαλίζουμε ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού χωρίς κόστος για τον Γερμανό φορολογούμενο. Γίνονται σκέψεις μήπως στο τέλος του προγράμματος χρειάζονται ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά αυτό δεν αποτελεί κούρεμα χρέους

ΥΠΟΙΚ: Τεχνικής φύσης τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα

Τεχνικής φύσης χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν κι έπειτα να γίνει η εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο σημερινό Eurogroup θα επαληθευθεί η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει.

Τα δύο προαπαιτούμενα που δεν έχουν κλείσει αφορούν το Ελληνικό και τους πλειστηριασμούς, ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι τεχνικής φύσης.

 

Διαβάστε επίσης:

Στον «αέρα» η δόση των 5,7 δις ευρώ λόγω Ελληνικού και πλειστηριασμών;

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved