«Θερμή» υποδοχή απ’ την Αντιπολίτευση για το «Βόρεια Μακεδονία»

LIKE US ON FACEBOOK

«Θερμή» υποδοχή απ’ την Αντιπολίτευση για το «Βόρεια Μακεδονία», την ονομασία στην οποία συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του από την ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αντιπολίτευσης στο «Βόρεια Μακεδονία», το όνομα στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα και ΠΓΔΜ, και ανακοίνωσε κι επίσημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα που πραγματοποίησε λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την τελική συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Στη συνάντησή του κ. Τσίπρα με τον κ. Παυλόπουλο, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης της Βουλής για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι πλέον η ευθύνη εναπόκειται στην ΠΓΔΜ, για να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε.

Μετά τη συνάντηση των δύο, ακολούθησε η τηλεφωνική συνομιλία με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα, ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας.

Τσίπρας: «Είμαστε περήφανοι για τη συμφωνία»

«Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία» τόνισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, ενώ σημείωσε ότι το όνομα το οποίο συμφωνήθηκε είναι το Severna Makedonija, δηλαδή το Βόρεια Μακεδονία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι: «Oι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων», ενώ πρόσθεσε ότι:

Συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι «η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό», δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

Με τη Συμφωνία, επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία

Αναφορικά με την ονομασία ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι:

Την ίδια στιγμή, έχει τη μεγαλύτερη ιστορική συμφωνία ότι στη συμφωνία προβλέπεται για πρώτη φορά ότι δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας. Ο όρος “Μακεδόνας” της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς διαχωρίζεται ρητά και κατηγορηματικά από τον όρο “Μακεδόνας”, όπως τον χρησιμοποιούν και αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες της γειτονικής χώρας

Κοτζιάς: «Η συμφωνία είναι καλή. Κακή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση»

Η συμφωνία είναι καλή ανέφερε μέσω μηνύματος του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος δεν δίστασε να κρίνει αρνητικά και τη στάση της αντιπολίτευσης.

Η συμφωνία είναι καλή. Κακή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Κακή και ανιστόρητη, εκτός πραγματικότητος, είναι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Θέλει να διχάσει χώρα προκειμένου να μην φανεί ο εσωκομματικός της διχασμός

Μητσοτάκης: «Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία»

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε μάλιστα τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ «κακή», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην την υπογράψει.

Ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας «δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του» προσθέτοντας ότι «αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ.:

«Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα.  Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του.  Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.

Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία  δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του.  Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.

Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα,  έχω να πω μόνο τούτο: Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.

Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία.  Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων.  Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο.

Επιπλέον μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.  Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού.  Επαναλαμβάνω:  Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία».

Κίνημα Αλλαγής: «Υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης»

Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Αλλαγής, ανέφερε ότι θα προβεί σε αξιολόγηση του επίσημου σχεδίου συμφωνίας για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με σκοπό να διαπιστώσει εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Το Κίνημα Αλλαγής επαναλαμβάνει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης.

Κουτσούμπας: «Πράσινο φως» στην αποσταθεροποίηση της περιοχής

Από την πλευρά του, ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισήμανε ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη γειτονική χώρα για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και από αυτήν την άποψη, δίνουν «πράσινο φως» στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι με αυτή τη συμφωνία παραμένει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, μιλώντας για τα «Μακεδόνα πολίτη» και «Μακεδονικής γλώσσας» που συμφωνήθηκαν.

Λεβέντης: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ακυρώσω τη συμφωνία»

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Η Ένωση Κεντρώων, υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έκανε ό,τι καλύτερο για τη χώρα, ενώ ενημέρωσε τον κ. Λεβέντη ότι για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δυο αιρέσεις:

  • Πρώτον, η συνταγματική αναθεώρηση
  • Δεύτερον, η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας

Από την πλευρά του, ο κ. Λεβέντης επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος για την παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει τη συμφωνία.

Καμμένος: Δεν ψηφίζουμε συμφωνία με τον όρο Μακεδονία

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία των ΑΝΕΛ, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι: «Δεν θα δεχθούμε συμφωνία με τον όρο Μακεδονία», ενώ όπως εκτίμησε ο ίδιος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση η συμφωνία να γίνει δεκτή απ’ την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή να γίνει δεκτή από την πλευρά της ΠΓΔΜ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε την ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να πει αν θα ψηφίσει ή όχι τη συμφωνία. «Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, δεν ψηφίζουμε συμφωνία με τον όρο Μακεδονία», επισήμανε ο κ. Καμμένος.

Η Ελλάδα έχει κερδίσει από όλη αυτή τη διαδικασία ότι δεν είναι εκείνη που θα εμποδίσει τις ενταξιακές διαδικασίες της ΠΓΔΜ σε ΕΕ, ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης:

Οι πρώτες αντιδράσεις από ΝΑΤΟ, ΕΕ και Νίμιτς για τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ

Photo: INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved