«Θεαματικές» οι αλλαγές σε Β’ και Γ’ Λυκείου, αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Το σύστημα των Πανελλαδικών και οι αλλαγές στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Οι αλλαγές σε Β’ και Γ’ Λυκείου θα εφαρμοστούν μαζί με τις αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις, το οποίο κατά τον κ. Γαβρόγλου θα τεθεί σε εφαρμογή σε 2 χρόνια, το 2020.

Έτσι, το νέο σύστημα αφορά τους μαθητές που πηγαίνουν Α’ Λυκείου κι έπειτα θα δουν τις μεγάλες αλλαγές σε Β’ και Γ’ Λυκείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Τα Νέα» η Β’ Λυκείου αλλάζει ριζικά σε πρόγραμμα σπουδών, ενώ πολύ πιθανό είναι ν αλλάξουν και μερικά σχολικά βιβλία.

Σε συνέντευξή του, ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε «θεαματικές» τις αλλαγές σε Β’ και Γ’ Λυκείου, καθώς η τελευταία τάξη του Λυκείου θα “αποστασιοποιηθεί” από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λυκείου και θα “αποσκοπεί” σε μια προετοιμασία για την εισαγωγή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στη δεύτερη τάξη του Λυκείου, οι μαθητές θα ολοκληρώνουν τις εγκύκλιες γνώσεις τους, αλλά θα υπάρχουν λιγότερα μαθήματα στα οποία θα δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα.

Αναφορικά με την Γ’ Λυκείου, στις απολυτήριες εξετάσεις θα υπάρχουν μόνο τέσσερα μαθήματα: Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία και Φυσικές Επιστήμες. Παράλληλα, σημαντική αλλαγή αποτελεί το γεγονός ότι όλοι οι μαθητές, σε όλη την Ελλάδα θα εξετάζονται στα ίδια θέματα.

Όσον αφορά τα τέσσερα μαθήματα, η Γλώσσα θα εξετάζεται μαζί με την Λογοτεχνία, ενώ για τις Φυσικές Επιστήμες υπάρχουν ορισμένες διαφορές αναφορικά με τις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, ώστε να υπάρχει μια ισορροπία.

Οι αλλαγές τις Πανελλαδικές

Οι μαθητές αφού θα δίνουν τα 4 μαθήματα, θα εξετάζονται και στις Πανελλαδικές σε τουλάχιστον τρία μαθήματα. Αυτά τα τρία μαθήματα θα προσδιορίζονται από το Επιστημονικό Πεδίο των σχολών που επιλέγει κάθε υποψήφιος και θα είναι εμβάθυνσης.

Όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν από πηγές του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο βαθμός του απολυτηρίου θα μετράει για την επιλογή των υποψηφίων έως 20% και των εξετάσεων στα μαθήματα εμβάθυνσης έως 80%.

Να σημειωθεί πάντως πως για φέτος, οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μια από τις 74.692 θέσεις στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Βγήκε το πρόγραμμα των Πανελληνίων | 7 Ιουνίου η πρεμιέρα (Photos)

Photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC