Θα κοπούν τελικά οι συντάξεις; Ο Τσακαλώτος μιλά για τις συντάξεις και δίνει τη δική του απάντηση σε μια συνέντευξη στην οποία μίλησε για όλα. Είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας; «Απολύτως», απαντά ο ίδιος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλά για τις συντάξεις σε συνέντευξή του στο Newpost ενώ κάνει και μια αναδρομή στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τις συντάξεις ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο ενώ επισήμανε πως πλέον υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος που επιτρέπει τη μη περικοπή την συντάξεων.

Ακολουθεί η σχετική ερώτηση απ’ τον δημοσιογράφο και η απάντηση του κ. Τσακαλώτου:

Η συμφωνία μας ήταν να επικεντρωθούμε στον απολογισμό αυτών των 3,5 χρόνων των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ όμως να μη σας ρωτήσω για το Νο1 θέμα της ελληνικής κοινωνίας. Θα κοπούν τελικά οι συντάξεις;

Η απάντηση είναι αυτή που έδωσε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη δική μας άποψη, η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δεύτερον, έχουμε πλέον τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε μέρος των αντίμετρων που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Ακόμα και το ΔΝΤ αρχίζει να παραδέχεται ότι θα υπερβούμε το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022. Τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει.

Αναφορικά με το αν έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις του στα τρία χρόνια στην εξουσία, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως θα ήταν αφύσικο να μην έχουν αλλάξει. «Καταλαβαίνω αδυναμίες που είχαν οι παλιότερες αναλύσεις μας. Είχαμε αδύναμες θέσεις σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση. Επιπλέον, παραβλέπαμε την απίστευτη περιπλοκότητα διεθνών οργανισμών όπως η Κομισιόν και το ΔΝΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι δήλωσε για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα; «Με τον Αλέξη είχαμε από το παρελθόν καλή συνεργασία στο πλαίσιο του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε μια καλή συνεργασία και στο κυβερνητικό πεδίο», ανέφερε ενώ δήλωσε πως έχουν μια ειλικρινή σχέση και μια καλή επικοινωνία. Υπάρχουν διαφωνίες και ταυτίσεις.

Θα έλεγα ότι έχουμε μια ειλικρινή σχέση, με καλή επικοινωνία κατά την επίλυση των τυχόν θεμάτων, με επίγνωση και κατανόηση των διακριτών μας ρόλων και των αναγκαίων ισορροπιών. Και όλα αυτά, με σημαντικές δόσεις χιούμορ… σε αυτό παίζει ρόλο ο χαρακτήρας και των δύο μας. Όσον αφορά στις πολιτικές μας απόψεις, είναι αυτονόητο ότι έχουμε και διαφωνίες και ταυτίσεις, δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά

Στην ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, ο Υπουργός Οικονομικών με τον γνωστό του τρόπο απάντησε: «Απολύτως. Is the Pope catholic?».

Διαβάστε επίσης:

Μετά τη ΔΕΘ: Ποιος έπεισε περισσότερο τους πολίτες, Τσίπρας ή Μητσοτάκης;