Επιτέλους, λευκός καπνός! Επιτεύχθηκε η οριστική συμφωνία για το Brexit μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και πολιτικές εξελίξεις. Ηνωμένο Βασίλειο και Ε.Ε. ήρθαν σε συμφωνία και μένουν οι υπογραφές. Οι πρώτες αντιδράσεις.

Η οριστική συμφωνία για το Brexit φαίνεται πως επιτεύχθηκε, όπως ανακοίνωσαν Μπόρις Τζόνσον και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Πιο συγκεκριμένα, και οι δύο επισημαίνουν πως πρόκειται για μια συμφωνία που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, μια συμφωνία δίκαιη και για την αποχώρηση της Βρετανίας αλλά και για το φλέγον ζήτημα της Ιρλανδίας και των «σκληρών συνόρων» με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Μπόρις Τζόνσον: Έχουμε μια εξαιρετική συμφωνία για το Brexit

Ο πρωθυπουργός της βρετανικής Κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση για οριστική συμφωνία για το Brexit, έγραψε στο Twitter, πως πρόκειται για μια εξαιρετική συμφωνία που δίνει τον έλεγχο στη Βρετανία

«Τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το Brexit μέχρι το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε με άλλες προτεραιότητες που στοιχίζουν στη ζωή μας, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η εγκληματικότητα και το περιβάλλον», σχολίασε ο Μπόρις Τζόνσον.

Η δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Από τη μεριά του, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν, έκανε λόγο για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με τη Βρετανία, ενώ προέτρεψε τη Σύνοδο Κορυφής να την αποδεχθεί.

Εκεί που υπάρχει θέληση, υπάρχει και συμφωνία –έχουμε μία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία συμφωνία για την ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία και είναι μια απόδειξη στη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Προτείνω στη Σύνοδο Κορυφής να αποδεχθεί τη συμφωνία

Πηγές αναφέρουν πως με την οριστική συμφωνία για το Brexit, επαναδιαπραγματεύτηκαν ορισμένα ζητήματα που επιθυμούσε το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως αναφέρουν οι πηγές, η Βρετανία πλέον «δεν θα υπάγεται  σε ευρωπαϊκούς νόμους και φορολογία –κάτι που ως σήμερα για ορισμένους εθεωρείτο αδύνατο».

Πολύ περισσότερο, επισημαίνουν πως τελειώνει η υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά νομικά ζητήματα της Βρετανίας, ενώ μπαίνει τέλος στα σκληρά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Για το θέμα της Ιρλανδίας

Ήταν ένα θέμα “αγκάθι” όπου οι δύο πλευρές δεν τα έβρισκαν. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην επιστολή, την οποία δημοσιεύει και στο Twitter, και αποστέλλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει πως οι διαπραγματευτές έφτασαν σε συμφωνία στο αναθεωρημένο Πρωτόκολλο της Ιρλανδίας / Βορείου Ιρλανδίας και την αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη της 17ης Οκτωβρίου 2019. Και οι δύο υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έδωσε επίσης τη θετική του κρίση για αυτά τα έγγραφα σε εμένα σήμερα… Η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης αποδείχτηκε δύσκολη στη Βρετανία. Προκειμένου να βοηθήσουμε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι συζητήσεις επανεκκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα…

Δεν υπάρχουν μόνο καλά νέα, καθώς το DUP αναφέρει πως δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία. Συγκεκριμένα, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας επαναλαμβάνει πως δεν μπορεί να στηρίξει τις προτάσεις που προτάθηκαν κι αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα αναφορικά με τον ΦΠΑ.

Προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία απαιτείται η κοινοβουλευτική ψηφοφορία και ο Μπόρις Τζόνσον έχει ανάγκη την υποστήριξη του DUP. Απ’ τη μεριά του, το DUP επιμένει ότι κάθε νέα συμφωνία πρέπει να εγκρίνεται από το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, με βάση όσα κατοχυρώνονται στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Η πρώτη αντίδραση του Κόρμπιν

Μετά την ανακοίνωση για οριστική συμφωνία για το Brexit, ο επικεφαλής των Εργατικών δήλωσε πως η συμφωνία του Τζόνσον είναι χειρότερη από αυτή της Μέι, που απορρίφθηκε πολλές φορές.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα του Brexit, λέγοντας πως οι προτάσεις ρισκάρουν την «ασφάλεια των τροφίμων, την περικοπή περιβαλλοντικών στάνταρ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την έκθεση του συστήματος υγείας ώστε να καταληφθεί από αμερικανικές ιδιωτικές εταιρίες.

Αυτή η συμφωνία που ξεπουλά τα πάντα, δεν θα ενώσει την χώρα και θα πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε το Brexit είναι να δώσουμε στους πολίτες τον τελευταίο λόγο με την ψήφο τους

Οι ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει και όλα μπορούν να συμβούν και να ανατραπούν.

Διαβάστε επίσης:

Πώς το Brexit θα επηρεάσει την Ελλάδα; Αναλυτικές οδηγίες

Photo: Pixabay