«Θα έχουμε συμφωνία στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup», δήλωσε ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup, Χανς Φάιλμπριφ, ενώ όπως δήλωσε θα το γιορτάσουμε με ούζο!

Αισιόδοξος εκφράστηκε ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup για μια λύση στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup και μια συνολική λύση για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης», δήλωσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ο κ. Φάιλμπριφ εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε στην αρχή της εξόδου της χώρας απ’ το πρόγραμμα και «σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις δεν θα μετατεθούν στο Eurogroup του Ιουλίου».

Αναφορικά με τη θέση του ΔΝΤ και τη στάση που τελικά θα κρατήσει, ο επικεφαλής του EWG τόνισε πως παραμένει η διαφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το ύψος της αναγκαίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο επισήμανε πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τεχνική μορφή.

Κατά τον κ. Φάιλμπριφ, η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), πάνω στην οποία θα βασιστούν οι αποφάσεις, θα είναι έτοιμη την 21η Ιουνίου, ενώ για το DSA του ΔΝΤ εκτίμησε ότι θα περιληφθεί στην έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου.

Εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, θα ακολουθήσει μία σημαντική εκταμίευση, η τελευταία δόση των δανείων, ύψους 11-12 δισ. ευρώ. Η τελική δόση των δανείων θα είναι σημαντική, προκειμένου να αυξηθεί το ταμειακό απόθεμα που δημιουργείται για την Ελλάδα

Όσον αφορά στη μεταμνημονιακή εποχή ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα θα υπαχθεί στη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» (Εnhanced Surveillance), η οποία προβλέπει αξιολογήσεις των συμφωνηθέντων τέσσερις φορές τον χρόνο.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έλαβε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και ως εκ τούτου η εποπτεία, μετά το πρόγραμμα, θα είναι πιο ενισχυμένη σε σχέση με τις άλλες πρώην μνημονιακές χώρες

Για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τη σταθερότητα τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στα πολιτικά ώστε να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά, αλλά δεν πιστεύω ότι θα συμβούν. Αν πω ότι θα γίνει έκτακτο Eurogroup θα το γράψετε» , δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας με χιούμορ «θα γιορτάσουμε με ούζο την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

Διαβάστε επίσης:

Ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα