Τεστ θα επιτρέπει σε γυναίκες με καρκίνο μαστού να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία, σύμφωνα με νέα σχετική ανακοίνωση από  από επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Περίπου τα τρία τέταρτα των γυναικών, σχεδόν το 70% με καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο και με ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου θα έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να αποφύγουν με ασφάλεια τη χημειοθεραπεία μετά την αφαίρεση των όγκων τους.

Τη δυνατότητα αυτή θα προσφέρει το νέο γενετικό τεστ που εκτιμά τον μελλοντικό κίνδυνο επανεμφάνισης των όγκων, σύμφωνα με ανακοίνωση από επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο και ερευνητές της μελέτης TAILORx που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters και το BBC.

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 10.273 γυναίκες ηλικίας 18 έως 75 ετών, στις οποίες ο καρκίνος του μαστού δεν είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και των οποίων οι όγκοι ανταποκρίνονταν θετικά στην ορμονοθεραπεία. Οι ίδιες δεν είχαν επίσης το γονίδιο κινδύνου HER2, γονίδιο που υπάρχει σχεδόν στις μισές γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα μ’ αυτό το γενετικό τεστ Oncotype DX της εταιρείας Genomic Health, το οποίο εξετάζει 21 ογκογονίδια, προβλέπει το ενδεχόμενο ο καρκίνος να επανεμφανισθεί σε μια γυναίκα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι γυναίκες που είχαν χαμηλή βαθμολογία κινδύνου 0-10 στο τεστ (περίπου το 17% του συνόλου), γνώριζαν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν χημειοθεραπεία μετά την χειρουργική αφαίρεση του όγκου, αλλά αρκεί μόνο η ορμονοθεραπεία. Εκείνες που έχουν υψηλή βαθμολογία κινδύνου 26-100 (το 14%), έπρεπε να κάνουν τόσο ορμονοθεραπεία όσο και χημειοθεραπεία.

Η έρευνα έδωσε έμφαση στις υπόλοιπες γυναίκες (το 69%) με ενδιάμεσο «σκορ» στο τεστ (11-25). Το τεστ έγινε σε δύο ομάδες ασθενών: η μία έκανε μόνο ορμονοθεραπεία, ενώ η άλλη ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία, ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρώτη ομάδα χωρίς χημειοθεραπεία είχε τα ίδια ποσοστά δεκαετούς επιβίωσης (93,9%) με τη δεύτερη (93,8%).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όλες οι γυναίκες άνω των 50 ετών και με σκορ 0-25 (οι οποίες είναι και οι περισσότερες), μπορούν να αποφύγουν την χημειοθεραπεία. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών με βαθμολογία 0-15 στο τεστ.

Το συγκεκριμένο τεστ κοστίζει περίπου 4.000 δολάρια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον καρκίνο του μαστού, αφού η χημειοθεραπεία είναι γνωστό ότι προκαλεί τοξικές παρανέργειες όπως ναυτία, εμετούς, προσωρινή απώλεια μαλλιών, σωματική εξάντληση κ.α.

Διάβασε επίσης:

Κάνε σύμμαχο σου τον χρόνο στον καρκίνο του μαστού. Κάθε λεπτό μετράει!