Τέλος στο μεγάλο shutdown στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Τι συμφωνία επιτεύχθηκε;

Τέλος το shutdown στις ΗΠΑ καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επαναλειτουργήσει για τρεις εβδομάδες, όσο θα διαρκέσουν οι συζητήσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, όπως έγινε γνωστό.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια προσωρινή άρση του shutdown, του πιο μεγάλου στη ιστορία των ΗΠΑ καθώς εδώ και έναν μήνα έχουν διακοπεί οι λειτουργίες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, προκαλώντας ένα σωρό προβλήματα.

Έτσι, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε δεκτή την πρόταση για προσωρινή άρση του shutdown για τρεις εβδομάδες, ώστε να συνεχίσουν οι συζητήσεις σχετικά με το σχέδιο για τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Να υπενθυμίσουμε ότι με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο Τραμπ φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το shutdown στις ΗΠΑ, η διοίκηση επιτάχυνε τον προγραμματισμό μιας ενδεχόμενης κήρυξης σε έκτακτη ανάγκη για να προσπαθήσει να ξεφύγει από το Κογρκέσο και να χρηματοδοτήσει τον τοίχο από υπάρχουσες πηγές ομοσπονδιακών εσόδων.

Ο Λευκός Οίκος διερεύνησε την εκτροπή χρημάτων για την κατασκευή του τοίχους από μια σειρά άλλων λογαριασμών. Μια ιδέα που εξετάστηκε ήταν η εκτροπή μερικών από τα 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν στο Σώμα Στρατών Μηχανικών μετά από θανατηφόρους τυφώνες και πλημμύρες του περασμένου έτους, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.

Το shutdown στις ΗΠΑ ξεκίνησε την 22α Δεκεμβρίου και ξεπέρασε τις 21 ημέρες που είχε διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους επί των ημερών του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία, το 1995-1996.

Διαβάστε τι είχε προηγηθεί:

Το μεγαλύτερο shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ