Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης στην Ε.Ε. | Μια σπουδαία απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου

LIKE US ON FACEBOOK

Μια σπουδαία απόφαση έλαβε το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Θα απαγορευτούν τα πλαστικά μιας χρήσης στα κράτη της Ε.Ε.

Το τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης στην Ε.Ε. έρχεται, αφού εγκρίθηκε το σχετικό σχέδιο απ’ τους Ευρωβουλευτές κατά την τρέχουσα Σύνοδο της Ολομέλειας Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Τα προϊόντα στα οποία αναφέρεται το σχέδιο είναι τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, όπως τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, τα βαμβακερά επιχρίσματα, τα καλαμάκια ή τα πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών.

Το Κοινοβούλιο θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο αμέσως μόλις οι υπουργοί της Ε.Ε. υιοθετήσουν τη θέση τους επί του θέματος.

Παράλληλα, η κατανάλωση πολλών άλλων προϊόντων, για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, θα πρέπει να μειωθεί από τα κράτη μέλη κατά τουλάχιστον 25% μέχρι το 2025. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν συσκευασία μιας χρήσεως για burger, σάντουιτς, φρούτα, λαχανικά, επιδόρπια ή παγωτά. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προτείνουν εθνικά σχέδια για να ενθαρρύνουν τη χρήση προϊόντων κατάλληλων για πολλαπλή χρήση, καθώς και την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

‘Σημειώνεται πως άλλα πλαστικά, όπως οι φιάλες, θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά και να ανακυκλώνονται κατά 90% μέχρι το 2025.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ακόμα ότι τα μέτρα μείωσης θα πρέπει να ισχύουν και για τα απόβλητα από προϊόντα καπνού, ιδίως φίλτρα τσιγάρων που περιέχουν πλαστικό, τα οποία πρέπει να μειωθούν κατά 50% έως το 2025 και κατά 80% έως το 2030. Κι αυτό διότι ένα φίλτρο τσιγάρου μπορεί να μολύνει μεταξύ 500 και 1000 λίτρων νερού που ρίχνονται σε δημόσιους δρόμους, μπορεί να χρειαστεί δώδεκα χρόνια για να αποσυντεθεί. Είναι το δεύτερο πιο απορριφθέν πλαστικό προϊόν μιας χρήσης.

Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 50% των αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστική ύλη που έχουν χαθεί ή εγκαταλειφθεί, θα συλλέγονται κάθε χρόνο, με στόχο τουλάχιστον το 15% ανακύκλωσης έως το 2025 καθώς αποτελούν 27% των αλιευτικών αποβλήτων που βρέθηκαν στις ευρωπαϊκές παραλίες.

Γι’ αυτό το ζήτημα οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι οι εταιρείες καπνού και οι κατασκευαστές αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστικό, θα καλύπτουν το κόστος συλλογής των προϊόντων αυτών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, επεξεργασίας και συλλογής των αποβλήτων, ώστε να συμβάλλουν στην επίτευξη στόχων ανακύκλωσης.

Διαβάστε ακόμα:

Τα πλαστικά σκοτώνουν τη ζωή στη θάλασσα και οι αριθμοί τρομάζουν…

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved