Τέλος στα πλαστικά καλαμάκια, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό απ’ την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Αυτά είναι τα νέα καλαμάκια με τα οποία θα πίνουμε τον καφέ μας ή τον χυμό μας!

Το τέλος στα πλαστικά καλαμάκια έρχεται σταδιακά ενώ ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τα νέα καλαμάκια με τα οποία θα πίνουμε τον καφέ ή τον χυμό μας. Τα νέα καλαμάκια θα είναι ανακυκλώσιμα και αυτή η αντικατάσταση γίνεται στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης για τη μείωση της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Τα νέα καλαμάκια θα είναι χάρτινα, και συγκεκριμένα από πεπιεσμένο χαρτί.

νέα καλαμάκια

Και φυσικά γεννήθηκε η εύλογη απορία πως αυτά τα καλαμάκια δεν θα “λιώνουν” στο ποτήρι απ’ τη στιγμή που θα έρθουν σε επαφή με υγρό, με τον καφέ ή τον χυμό.

νέα καλαμάκια

Μπορεί να είναι από πεπιεσμένο χαρτί, ωστόσο η κατασκευή τους είναι τέτοια που τα κάνει ανθεκτικά στο υγρό κι έτσι θα διαρκούν αρκετή ώρα μέχρι εμείς να απολαύσουμε τον καφέ ή το ποτό.

Να σημειωθεί πως τα μέλη τη ΕΝΕΑΠ αποφάσισαν να σταματήσουν τα μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες- είτε πρόκειται για εταιρικές εκδηλώσεις είτε για διαφημίσεις ή προωθητικές ενέργειες- με σκοπό την σταδιακή κατάργησή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΕΑΠ, το καλαμάκι χρησιμοποιείται μερικά μόνο λεπτά αλλά χρειάζονται πολλά χρόνια προκειμένου να διασπαστεί. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση αν για κάποιον είναι σημαντικό να απολαμβάνει το ποτό του με καλαμάκι, τότε η ΕΝΑΠ προτείνει να χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμες βιοδιασπώμενες εναλλακτικές .

Διαβάστε επίσης:

Δεν θα ξαναπιείς ποτό με καλαμάκι γιατί καταργείται!

Photos: Eurokinissi, unsplash/Pete Bellis