Η ζωή μας γίνεται πιο εύκολη και απλή. Τέλος στα βιβλιάρια υγείας και πιο σύντομα απ’ όσο θεωρούσαμε! Πώς θα γίνεται η διαδικασία συνταγογράφησης των φαρμάκων;

Τέλος στα βιβλιάρια υγείας καθώς όπως συζητούν τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας θα καταργηθούν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το «Έθνος», τα αρμόδια υπουργεία εξετάζουν το ενδεχόμενο η πιστοποίηση ασφαλιστικής ικανότητας προκειμένου να καλύπτονται οι παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ και οι παροχές σε χρήμα από τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ να γίνεται με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).

Έτσι προκύπτει πως η συνταγογράφηση θα γίνεται μέσω Α.Μ.Κ.Α. χωρίς να χρειάζεται να έχεις μαζί σου το παραδοσιακό βιβλιάριο υγείας, όπως ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, θα διατηρήσουν τα βιβλιάρια οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους.

Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα προκειμένου να γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων. Αντίθετα για όσους ασφαλισμένους λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται η διατήρηση των βιβλιαρίων.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα αντικαταστήσει το σημερινό βιβλιάριο για τις καταχωρήσεις θα ισχύουν τα εξής:

  • Οι ασθενείς, τα βιβλιάρια των οποίων θα τελειώνουν, δεν θα λαμβάνουν καινούργια αλλά απλώς θα προστίθενται σελίδες.
  • Σε περίπτωση που τα ειδικά φύλλα τελειώσουν, τότε θα αντικατασταθούν με σφραγισμένες λευκές σελίδες αριθμημένες και κομμένες στο μέγεθος του βιβλιαρίου.
  • Αυτό μπορεί να γίνει και στα υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ ακόμη και για τους συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ που διαθέτουν ακόμη βιβλιάριο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεν χρειάζεται δηλαδή να πηγαίνουν στα περιφερειακά τμήματα του πρώην ΟΑΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Βήμα- βήμα πώς να κάνετε εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό