Τέλος ΑΦΜ και ΑΜΚΑ αφού ένας νέος αριθμός θα αντικαταστήσει αυτούς τους δύο και θα αναγράφεται και στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, για τις οποίες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός μέσα στις επόμενες ημέρες.

Όλα αυτά σύμφωνα όσα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι η ταυτοποίηση των πολιτών είναι μία ευρύτερη στρατηγική και εξήγησε πως υπάρχει μία σχετική ευρωπαϊκή η οδηγία eIDAS την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε σοβαρά στη χώρα μας για να μπορέσουμε να δώσουμε πρόσβαση σε αυτές τις ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες.

Τέλος ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως θα γενικευτεί η χρήση των κωδικών του TAXISnet για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ενώ θα προστεθούν και οι κωδικοί του τραπεζικού συστήματος όπως προβλέπεται.

Ως προς αυτό, έχουμε ήδη πει ότι πρώτον θα γενικεύσουμε τη χρήση των κωδικών του Taxisnet για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και θα προσθέσουμε σε αυτό και τους κωδικούς του τραπεζικού συστήματος, όπως προβλέπεται – και έχει γίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης – και όπως προβλέπει και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πολλαπλούς τρόπους ταυτοποίησης. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η δημιουργία ενός ενιαίου αριθμού για τους πολίτες, ενός αριθμού που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και θα αναγράφεται και αυτός στις νέες ταυτότητες, όταν αυτές θα εκδοθούν

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε επίσης ότι με το νέο έτος θα ξεκινήσει να διατίθεται ψηφιακά η φορολογική ενημερότητα σε όλους τους φορείς του Δημοσίου.

Ετσι, με την κάθε υπηρεσία πλέον να είναι σε θέση να αντλεί ψηφιακά την υπηρεσία της ενημερότητας, διευκολύνουμε σημαντικά πολίτες και επιχειρήσεις από περιττές γραφειοκρατικές ενέργειες

Διαβάστε ακόμα:

Το σχέδιο για τις νέες ταυτότητες | Τι είναι το μοντέλο της Εσθονίας;