Θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις; Κι ενώ μπορεί η Κομισιόν να έδωσε το πράσινο φως και στα δύο σενάρια του ελληνικού προϋπολογισμού, ωστόσο το κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί κι ακόμη κανείς δεν γνωρίζει.

Το Euroworking Group δεν θα καταφέρει να απαντήσει στην ερώτηση “θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις;”, τουλάχιστον όχι πριν η Κομισιόν κάνει μια πρώτη επίσημη γνωμάτευση, όπως δήλωσε στο real.gr  πηγή του Συμβουλίου.

Οι συγκεκριμένες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν με τα στελέχη της Κομισιόν και του ESM στην Αθήνα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής Θάνος Αθανασίου. Μετά απ΄τις τεχνοκρατικές συζητήσεις θα υπάρχει μια έκθεση, περί τις 20 Νοεμβρίου, η οποία ταυτόχρονα θα είναι έκθεση  της ενισχυμένης εποπτείας και γνωμάτευση επί του ελληνικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου.

Στη συνέχεια αυτή θα συζητηθεί στο επόμενο EWG, πριν το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου.

«Η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα»

Δεδομένου ότι η Ελλάδα πλέον είναι μια «κανονική χώρα», υπάγεται στην τακτική διαδικασία ελέγχου των προσχεδίων των προϋπολογισμών, όπως και όλα τα Κράτη Μέλη, όπως δήλωσε στο real.gr πηγή της Κομισιόν.

Απ΄τη μεριά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί έχει αναφέρει πολλές φορές πως η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και μέσα σε αυτά είναι και οι συντάξεις. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για υπέρβαση που δεν δικαιολογεί “αυτομάτως” την απαλοιφή του μέτρου των μειώσεων.

Όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι Θεσμοί εξετάζουν όλα τα σενάρια κι έχουν ξεκινήσει τους υπολογισμούς για να διαπιστωθεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας εάν εφαρμοστεί το μείγμα πολιτικής που πρότεινε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Φυσικά, εξετάζονται και τα σενάρια για την περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, αλλά αποδειχθεί στο μέλλον πως υπάρχει απόκλιση απ’ τους δημοσιονομικούς στόχους.

Διαβάστε επίσης:

EuroWorking Group με το ελληνικό αίτημα για τις συντάξεις σε «πρώτη γραμμή»