Αλαλούμ επικρατεί γύρω απ’ την περικοπή των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ ακόμα απόφαση δεν έχει ληφθεί. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να μην εφαρμοστεί καθόλου το μέτρο, όμως, το θέμα είναι εάν βγαίνουν οι αριθμοί.

Θα κοπούν οι συντάξεις τελικά; Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε νέες του δηλώσεις εκφράζει αβεβαιότητα για το κατά πόσον τελικά δεν εφαρμοστεί το μέτρο, καθώς δεν αρκεί μόνο η υπεραπόδοση.

Θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο, δεν είναι αρκετός για να χρηματοδοτήσει την πλήρη κατάργηση της περικοπής των συντάξεων, η οποία έχει συμφωνηθεί, σημείωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την κατάργηση του μέτρου για τις συντάξεις ενώ υπάρχουν και διαφορετικές επιλογές στο τραπέζι

Ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε τα δύο σενάρια που περιέχονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, «μια πολύ καλή και ευφυή απόφαση, γιατί η Αθήνα αφενός δείχνει τι συμφώνησε αρχικά και αφετέρου τι θέλει τώρα και έτσι -όπως πρόσθεσε- υπάρχει βάση για συζήτηση».

Για τον κ. Ρέγκλινγκ, δεν είναι επείγουσα η ανάγκη εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, η Αθήνα θα μπορούσε να περιμένει δύο χρόνια.

«Έγκειται στην Αθήνα να αποφασίσει πότε θα δανειστεί. Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, κυρίως στις γειτονικές όπως αυτή της Τουρκίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφορικά με το ζήτημα των τραπεζών εκτίμησε ότι το κόστος χρηματοδότησης ιταλικών τραπεζών έχει επηρεαστεί από τις υψηλότερες αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, ενώ έχουν πληγεί και μία ή δύο ελληνικές τράπεζες.

Όμως, τα προβλήματα σε αυτές τις τράπεζες ήταν επίσης αποτέλεσμα των πολύ υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενου χρέους

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές ημέρες, ο Πιερ Μοσκοβισί είχε σημειώσει πως «θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νούμερα του προϋπολογισμού και, αν το πλεόνασμα βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό, τότε θα δούμε με ποιο τρόπο αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Όμως, πρώτα πρέπει να δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας».

Διαβάστε ακόμα:

Έτσι θα υποβάλλετε την αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά

Photo: Huy Phan/ Unsplash