Δίνεται σήμερα Παρασκευή η τελευταία “μάχη” στη Βουλή για τη “Βόρεια Μακεδονία” και το κλίμα είναι τεταμένο. Ψηφίζεται το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

“Μάχη” στη Βουλή για τη “Βόρεια Μακεδονία” καθώς καλούνται να κυρώσουν το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, σχέδιο νόμου που πέρασε κατά πλειοψηφία την Πέμπτη από την Επιτροπή.

Βεβαίως, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί σε έντονους τόνους αν σκεφτούμε την πρόσφατη επίσκεψη του Τσίπρα στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ενρτογάν, καθώς και την ΚΟ των ΑΝΕΛ που οδηγείται προς διάλυση.

Ο Πάνος Καμμένος απ’ τη μεριά του, αναμένεται κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια να θέσει ζήτημα “αντισυνταγματικότητας” το οποίο ζήτησε να υποστηρίξει και η αντιπολίτευση, αλλά δεν φαίνεται πως έχει κανέναν με το “μέρος” του.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ, η ψηφοφορία θα πρέπει να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, καθώς όπως αναφέρει ο ίδιος η κύρωση του πρωτοκόλλου συνεπάγεται «εκχώρηση δικαιωμάτων της χώρας». Ωστόσο, τόσο η Κυβέρνηση όσο και κόμματα της αντιπολίτευσης του επισήμαναν πως και για άλλες χώρες, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία είχε ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και δεν ισχύει ο ισχυρισμός του.

Απ΄ τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει θετικά για το πρωτόκολλο έρχεται σε αντίφαση με τις αρχές του κόμματος, δεδομένη της πορσήλωσής του τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ.

Άλλοι θεωρούν πως το πρωτόκολλο είναι απλά τυπικό και ακολουθεί τη συμφωνία των Πρεσπών. Και όσοι ψήφισαν “όχι” στη συμφωνία των Πρεσπών, αναμένεται να κάνουν το ίδιο και για το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς θεωρούν τη συμφωνία επιζήμια για τη χώρα.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής, ενώ αναμένεται να περάσει με 151 ψήφους.

Διαβάστε επίσης:

«Πέρασε» η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ απ’ την Επιτροπή

Photo: Eurokinissi