Λήγει η προθεσμία που είχε δοθεί για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Δεν αναμένεται να δοθεί νέα παράταση ενώ μετά ξεκινούν τα τσουχτερά πρόστιμα. Μέχρι σήμερα και η κατάθεση των πινακίδων για να θέσει κάποιος το αυτοκίνητό του σε ακινησία.

Τελευταία μέρα για τα τέλη κυκλοφορίας, με τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. να καλούνται να πληρώσουν -εάν δεν το έχουν κάνει ήδη- τον φόρο, διότι η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών σημαίνει αυτόματα πρόστιμο ισόποσο με το ύψος των τελών.

Τα έσοδα από τέλη κυκλοφορίας την περίοδο της παράτασης εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περίπου σε 110 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδα από τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σε περίπου 1,1 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένας στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων άφησε την πληρωμή τους για την τελευταία (εμπρόθεσμη) στιγμή.

Απ’ το Σάββατο, όποιος προχωρήσει σε εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, θα έχει πρόστιμο ισόποσο με το ύψος των τελών.

Τι γίνεται με την κατάθεση των πινακίδων

Αναφορικά με την κατάθεση πινακίδων, όσοι τις κατέθεσαν ή τις καταθέτουν σήμερα θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα πρέπει να περιμένουν κάποιους μήνες πριν αποκτήσουν τη δυνατότητα ανάκτησής τους για ορισμένους μήνες του έτους, καταβάλλοντας (αναλογικά με τους μήνες χρήσης) μικρότερα τέλη. Για να επανέλθει η δυνατότητα αυτή και φέτος θα πρέπει να ψηφιστεί νέα διάταξη.

Όσοι θα πάνε σήμερα για να καταθέσουν στην Εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

  • Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
  • Πινακίδες.
  • Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.
  • Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2018.
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.
  • Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Διαβάστε ακόμα:

Όσα θες να ρωτήσεις για τα τέλη κυκλοφορίας, μαζεμένα εδώ

Photo: Freepik