Τελεσίγραφο Μέι στους βουλευτές να ψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit, καθώς στην περίπτωση που αυτή απορριφθεί, υπάρχει ο «άκρως πραγματικός κίνδυνος» να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι προειδοποίησε τους βουλευτές ότι σε περίπτωση που απορρίψουν τη συμφωνία για το Brexit, στην ψηφοφορία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, το αποτέλεσμα θα είναι ο «άκρως πραγματικός κίνδυνος» η Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε.

Δύο μέρες πριν την ιστορική ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit κι ενώ αυτή κατακρίνουν αρκετοί Βρετανοί βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης όσο και από το ίδιο το κόμμα της Μέι, η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Mail On Sunday.

Στη συνέντευξή της, η Τερέζα Μέι μίλησε μεταξύ άλλων για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η απόρριψη της συμφωνίας από τη Βουλή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

Αυτό θα σημάνει μια μεγάλη αβεβαιότητα για τη χώρα, με τον άκρως πραγματικό κίνδυνο να μην υπάρξει Brexit ή να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία

Στέλνοντας στη συνέχεια μήνυμα κυρίως προς τους Συντηρητικούς βουλευτές, που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε τον κίνδυνο να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές, αλλά και μια πιθανή νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν, του επικεφαλής των Εργατικών.

Παράλληλα, η Τερέζα Μέι μίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ότι η ερχόμενη εβδομάδα είναι «σημαντική για την τύχη του Brexit».

Την ίδια ώρα, χιλιάδες ήταν οι άνθρωποι που βγήκαν την Κυριακή στους δρόμους του Λονδίνου, προκειμένου να διαδηλώσουν σε μια πορεία υπέρ του Brexit.

Την πορεία ηγήθηκε ο Τόμι Ρόμπινσον απ’ τη βρετανική ακροδεξιά, ενώ είχε τη στήριξη και του ευρωφοβικού κόμματος Ukip. Τα πλακάτ των διαδηλωτών έγραφαν «Τερέζα Μέι, προδότρια», ενώ η πορεία στη σελίδα των διοργανωτών στο Facebook περιγράφεται ως:

Δημοκρατική και ειρηνική διαδήλωση που διατυπώνει τη δύναμη των συναισθημάτων που νιώθουν οι υπέρμαχοι του Brexit (Leavers) παρά τον καταιγισμό της προπαγάνδας κατά του Brexit, στην οποία έχουν εκτεθεί για σχεδόν δυόμιση χρόνια

Σχεδόν ταυτόχρονα στο Λονδίνο έλαβε χώρα και μια αντιδιαδήλωση από όσους επιθυμούν την πραγματοποίηση ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit.

«Ας δώσουμε την ελπίδα ξανά στον βρετανικό λαό κι ας σταματήσουμε αυτό το φρικτό Brexit», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο βουλευτής των Εργατικών Στίβεν Ντάουτι.

Διαβάστε ακόμη:

Η επόμενη μέρα του Brexit: Τα σενάρια εάν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία

Photo: Emmanuel Dunant/AFP