Ταυτότητες με δακτυλικό αποτύπωμα σ’ όλη την Ευρώπη

LIKE US ON FACEBOOK

Κι ενώ εδώ στην Ελλάδα για νέες ταυτότητες ακούμε, αλλά νέες ταυτότητες δεν βλέπουμε, στην Κομισιόν παίρνουν καθολικές αποφάσεις για όλη την Ευρώπη!

Ταυτότητες με δακτυλικό αποτύπωμα σ’ όλη την Ευρώπη σχεδιάζει η Κομισιόν με στόχο να δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. Οι προτάσεις για τις νέες ταυτότητες με ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα αναμένεται να παρουσιαστούν αύριο, Τρίτη 17 Απριλίου.

Η Κομισιόν καταθέτει εδώ και πάνω από δύο χρόνια προτάσεις για τη δημιουργία μιας «Ασφαλούς Ένωσης» με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό εν δυνάμει δραστών πολύ πριν πραγματοποιηθούν τρομοκρατικές ενέργειες.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Welt, οι Ευρωπαίοι μπορούν να αισθάνονται πλέον πιο ασφαλείς λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων των αρχών ασφαλείας, της στενότερης συνεργασίας μεταξύ εθνικών υπηρεσιών, της καλύτερης δικτύωσης των βάσεων δεδομένων και των εντατικών ελέγχων στο διαδίκτυο. Πολλά ταμπού αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα έχουν πλέον καταρριφθεί. Η Ευρώπη είναι σήμερα πιο ασφαλής από ότι πριν μια διετία.

Η παρουσίαση των προτάσεων θα γίνει την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Οι 28 Κυβερνήσεις των χωρών-μελών καλούνται να υιοθετήσουν το συντομότερο τα νέα σχέδια.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε σχετικά στη γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Θα πρέπει να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα έτσι ώστε τρομοκράτες και εγκληματίες να μην είναι πλέον θέση να πραγματοποιήσουν χτυπήματα. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να καταστήσουμε αδύνατη την πρόσβαση σε πλαστά έγγραφα, όπλα και εκρηκτικά και ταυτόχρονα να τους εμποδίσουμε να περνούν απαρατήρητοι τα σύνορά μας».

 «Οι τρομοκράτες δεν παραμένουν αδρανείς»

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η Κομισιόν θα προτείνει να γίνουν ακόμα πιο ασφαλείς οι ταυτότητες των Ευρωπαίων πολιτών, έτσι ώστε η πλαστογράφηση και η αγοραπωλησία ταξιδιωτικών εγγράφων να γίνει ακόμα δυσκολότερη για τρομοκράτες και εγκληματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, η Κομισιόν επιθυμεί οι ταυτότητες σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να περιέχουν υποχρεωτικά ένα ψηφιοποιημένο δακτυλικό αποτύπωμα, καθώς και επιπλέον βιομετρικά στοιχεία των κατόχων. Στη Γερμανία οι ταυτότητες περιλαμβάνουν ήδη ψηφιοποιημένα δακτυλικά αποτυπώματα, ωστόσο μόνο όταν οι πολίτες το επιθυμούν.,

Πριν από λίγο καιρό, ο Επίτροπος για την Ασφάλεια, Τζούλιαν Κινγκ, σημείωνε ότι οι «τρομοκράτες δεν παραμένουν αδρανείς».

Γι’ αυτό η Κομισιόν προτίθεται να στραφεί μελλοντικά στην πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών με χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά υλικά (Όπλα ABC). Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες τέτοιου είδους επιθέσεις θεωρείται περιορισμένες, οι επιπτώσεις τους θα ήταν τεράστιες, σύμφωνα με την Welt.

Διαβάστε ακόμα:

Έρχονται οι νέες ταυτότητες με μικροτσίπ | Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Με πληροφορίες από Deutsche Welle
Photo: DPA
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved