Ένας προβληματισμός επικρατεί γύρω από το κοινό ανακοινωθέν του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Τα 15 σημεία της συμφωνίας, που τελικά… δεν είναι συμφωνία αλλά «πρόθεση για συμφωνία», όπως την χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος. Αυτά είναι τα 5 βήματα για την επικύρωση της συμφωνίας Εκκλησίας  – Πολιτείας.

Αλέξης Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την Τετάρτη έκαναν λόγο από κοινού για μια ιστορία συμφωνία της Εκκλησίας και τους Κράτους και αναφέρθηκαν σε 15 σημεία που αφορούν κυρίως την εκκλησιαστική περιουσία. Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την επικύρωση της συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας;

Οι αποφάσεις και το κοινό ανακοινωθέν προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο από τα κόμματα όσο και από τους κληρικούς. Αντιδράσεις σημειώθηκαν, όμως, και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Φίλη να ζητά μια καθαρή ρύθμιση των σχέσεων πολιτείας-εκκλησίας, λέγοντας όχι σε μεσοβέζικες λύσεις και γαλαντομίες.

Απ΄την άλλη, ο κ. Τζανακόπουλος τον διέψευσε ενώ το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει την ικανοποίησή του για αυτήν την πρωτοβουλία. Οι ΑΝΕΛ πανηγυρίζουν και η ΝΔ χαιρετίζει την απόφαση παρ’ όλο που πάρθηκε καθυστερημένα, όπως ισχυρίζεται.

Ναι μεν, αλλά για τον Ιερώνυμο

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχεται πιέσεις και προσπαθεί να εξηγήσει πως δεν υπογράφηκε καμία συμφωνία αλλά έδειξε την πρόθεσή του να συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό.

Έντονη ήταν η αντίδραση των κληρικών, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους ξεκάθαρα, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο επισημαίνει ότι δεν έχει ενημερωθεί για το πλαίσιο συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου. Με κύκλους του Οικουμενικού Πατριαρχείου να σημειώνουν ότι «όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Παναγιώτατος θα θέσει τη συμφωνία στην αγία και ιερά σύνοδο, η οποία και θα αποφανθεί επ’ αυτού. Η σύνοδος θα συνέλθει στις 27 του μηνός»

Πώς θα γίνει η επικύρωση της συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας;

Ή μάλλον για να διατυπώσουμε σωστά το ερώτημά μας… θα επικυρωθεί αυτή η συμφωνία; Όπως δήλωσαν από κοινού Τσίπρας- Ιερώνυμος, υπάρχουν κάποια στάδια για να γίνει δεκτή η συμφωνία, ενώ και οι δύο φάνηκαν πεπεισμένοι πως η συμφωνία θα περάσει.

Ποια είναι τα βήματα για την επικύρωση της συμφωνίας;

  • Η Ιεραρχία πρέπει να εγκρίνει το κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας, με τα 15 σημεία (η Ιεραρχία μπορεί να το εγκρίνει, να το απορρίψει ή να το διορθώσει).
  • Το υπουργικό συμβούλιο πρέπει εγκρίνει το κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας.
  • Ξεκινά η επίσημη η συγγραφή της Συμφωνίας (σε τεχνικό επίπεδο) από νομικές ομάδας εκκλησίας-κυβέρνησης.
  • Υπογράφουν την συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
  • Η συμφωνία κατατίθεται στη Βουλή και ο νόμος έρχεται προς ψήφιση με ονομαστική ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης:

Ιερώνυμος: Δεν υπάρχει συμφωνία αλλά πρόθεση