Τα τηλεφωνήματα του Τσίπρα για τις προκλήσεις της Τουρκίας | Η στάση της Ε.Ε.

LIKE US ON FACEBOOK

Τα τηλεφωνήματα του Τσίπρα για τις προκλήσεις της Τουρκίας φαίνεται πως θα στραφούν προς τις Βρυξέλλες, την Κομισιόν αλλά και τον Γάλλο Πρόεδρο. Ποια στάση θα κρατήσει η Ε.Ε.;

Πού θα στραφούν οι προσπάθειες του Τσίπρα για τις προκλήσεις της Τουρκίας, σε ποιους θα απευθυνθεί; Κατόπιν συνεννόηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρωθυπουργός λαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη και την Παρασκευή, να αποστείλει αποτρεπτικό μήνυμα προς την Άγκυρα και τον Ερντογάν και να μπει ένα τέλος στις προκλητικές κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά το σημερινό κρίσιμο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που θα εισηγηθεί τις διατυπώσεις στο Συμβούλιο Αρχηγών, εφόσον απαιτηθεί θα συνομιλήσει με το Βερολίνο, με την ηγεσία της Κομισιόν, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και με πρωθυπουργούς άλλων χωρών, ώστε να στείλουν όλοι ένα δυνατό μήνυμα.

Οι χώρες που έχουν αποφύγει να τοποθετηθούν στο ζήτημα είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία και άλλες πρώην ανατολικές χώρες, ακολουθώντας πιο ήπια στάση.

Ποια στάση θα κρατήσει η Ε.Ε.;

Η Κύπρος από τη μεριά της επιδιώκει μια πολύ αυστηρή προειδοποίηση προς τον Άγκυρα αν δεν σταματήσεις τις προκλητικές ενέργειες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιδιώκει αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, να τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Μάλιστα, η Κύπρος έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις. Ωστόσο, τα “μέτρα” δεν θα είναι σκληρά, αναμένεται απλώς μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).

Αναφορικά με την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Διαβάστε επίσης:

Βέμπερ: Δεν επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία μέλους της Ε.Ε.

Credits: AFP/ Louisa Gouliamaki
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved