Μετά από δέκα χρόνια λιτότητας, τα φετινά Χριστούγεννα αναμένεται να είναι τα πρώτα, εάν όλα πάνε καλά, που θα έχουν θετικά μέτρα κι όχι νέα μέτρα λιτότητας.

Η αρχή για τα θετικά μέτρα της Κυβέρνησης ύψους 1,5 δις ευρώ θα γίνει με την κατάθεση του προϋπολογισμού την Τετάρτη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα περιλαμβάνεται ως σενάριο προς εφαρμογή η ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων, κάτι το οποίο θα πρέπει να κυρωθεί με νέο νόμο, αλλά και ελαφρύνσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Τα θετικά μέτρα της Κυβέρνησης θα έρθουν μέσα στο επόμενο διάστημα με δύο νομοσχέδια. Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κύριες συντάξεις, για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, κατά 33,3% και των εισφορών κύριας και επικουρικής σύνταξης σε νέους επιστήμονες και τους αγρότες.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα:

  • Το νέο στεγαστικό επίδομα, που θα κυμαίνεται από 70 έως και 210 ευρώ για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην δόση του στεγαστικού δανείου τους ή το νοίκι τους.
  • Την μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 29 στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας και η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 10% .
  • Την μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά στο 10% σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020.

Το δεύτερο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί μετά τις γιορτές για να ισχύσει για το 2019.

Τι θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσό που θα διατεθεί στο κοινωνικό μέρισμα θα φτάνει τα 600-650 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τέλος του χρόνου, εκτός από τα 840 εκατ. ευρώ που θα δοθούν ως αναδρομικά στους λειτουργούς με ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας, δικαστικούς πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ), θα δοθούν και επιπλέον 600 εκατ. ευρώ σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Το μέρισμα θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του Taxisnet, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται πως μετά τις γιορτές θα ληφθούν κι οι τελικές αποφάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού που αφορά αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. «Μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου οι αποφάσεις θα έχουν οριστικοποιηθεί και το μέτρο να οδεύει προς εφαρμογή», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Διαβάστε ακόμα:

Όσα αλλάζουν στο κοινωνικό μέρισμα και όλα τα κριτήρια

Photo: Pixabay